#1 Wysłany: 2014-04-15, 10:02 mechanizm st-25 pytanie o koła zębate
Witam. Mam pytanie odnośnie tych dwóch kół zębatych zaznaczonych na obrazku. Jak wiadomo mechanizm st25 nakręca się tylko w jedną stronę. Zauważyłem, że te koła obracają się niezależnie czy wachnik kręci się w lewo czy prawo, ale przy obrocie w lewo słychać charakterystyczne pstyknięcie. Ten dźwięk to po prostu odgłos przekładni? Czy to normalne, że, przy tzw. "odkręcaniu", " ruchu jałowym" czy jak to tam nazywacie te dwa koła również się obracają i słychać takie pstyknięcie? Może głupie pytania, ale jestem laikiem i mnie to zaciekawiło:)
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#2 Wysłany: 2014-04-15, 10:13
krawiec, fotka nie "bangla"
ale bez patrzenia na fotki jedno jest pewne, "pstrykniecie" czyli przeskok zapadki blokującej koło naciągu jest tylko przy kręceniu w jedną stronę, w drugą i owszem koła się kręcą ale ruch ten nie powoduje pracy mechanizmu naciągu.
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2014-04-15, 10:15, w całości zmieniany 1 raz
krawiec [Usunięty]
#3 Wysłany: 2014-04-15, 10:18
Svedos napisał/a:
krawiec, fotka nie "bangla"
ale bez patrzenia na fotki jedno jest pewne, "pstrykniecie" czyli przeskok zapadki blokującej koło naciągu jest tylko przy kręceniu w jedną stronę, w drugą i owszem koła się kręcą ale ruch ten nie powoduje pracy mechanizmu naciągu.
Już zaktualizowałem link. To chyba wszystko już jest jasne.... Dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez krawiec 2014-04-15, 10:30, w całości zmieniany 1 raz