Pies czy kot?: kot Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 20 Lis 2013 Posty: 342 Skąd: Gdynia
#1 Wysłany: 2014-03-18, 16:37 Koperta Maryny - Asian Unitas
Kupiłem sobie kopertę do Maryny 45mm którą oznaczono z przeznaczeniem do Asian Unitas.
Po otrzymaniu okazało się, że posiada zakręcaną koronkę.
Jestem absolutnym nowicjuszem i dlatego wolę się spytać:
- czy ten mechanizm ma zapas "dopchnięcia" wałka na tyle żeby móc zakręcić koronkę i później ją odkręcić w celu nakręcenia sprężyny i nastawienia godziny..??
Jeżeli ten temat już gdzieś był to z góry przepraszam.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#2 Wysłany: 2014-03-18, 17:22
Silicon, wałek dopasowuje się do koronki , to znaczy jego długość się dopasowuje,a jego dopchnięcie jak to ująłeś jest realizowane przez koronkę. jak naciśniesz na nią w miejscu gdze wkręca się walek to ten element się schowa.
Ta tulejka gwintowana z koperty pod koronkę - wymienna jest z osobna ?
Bo mi się zdarł gwint a nigdzie na to solo nie trafiłem .
Jest to gdzieś do kupienia/wymiany nie po kosztach całości , ktoś wie lub potrafi to zrobić ?
Mój ulubiony zegarek a koronka odstaje i w nadgarstek kłuje.
pozdro
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#9 Wysłany: 2014-03-25, 13:10
Nie pamiętam czy tubus jest wymienny, ponieważ dawno temu grzebałem w czymś takim. Nawet jeżeli nie jest wymienny to nie oznacza jeszcze że nie da się tego naprawić. Tubus można wytoczyć nowy zaś stary obciąć i otwór w kopercie jeżeli jest taka potrzeba rozwiercić na odpowiedni rozmiar. nowy element ciasno wciśnięty potraktować dodatkowo pastą srebrową.
#13 Wysłany: 2014-03-28, 15:47
Daje to że chociażby nie robi się syf pomiędzy ściankami, i jest pewność że jest szczelnie. Inna sprawa że zapobiega to niepożądanemu przypadkowemu wyjęciu. Jajowaty tubus też da się ciasno wcisnąć. Z tą pastą pod procki to sobie chyba jaja robisz.
#15 Wysłany: 2014-03-28, 22:53
Chodziło o taką do lutowania, a nie na procki. Pierwsza zawiera srebro druga nie pomimo że nazwa sugeruje inaczej. Nawet jakby zawierała to choćbyś się zesrał na miękko to nic nią nie polutujesz.