Ratler Wściekły I Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Forumowy Pajacyków
Pies czy kot?: pies Pomógł: 36 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 15991 Skąd: Zabrze
#31 Wysłany: 2014-03-06, 00:06
Zinajda napisał/a:
3. a może by tak, jako wskazówkę sekundnika zrobić trójłopatowe śmigło (wiem, że to niełatwe)?
ale jak? przecież Mołnia nie ma centralnej sekundy
_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 19 Gru 2012 Posty: 695 Skąd: Legnica
#33 Wysłany: 2014-03-06, 11:36
To projekt mojego kolegi Marcina ... chwała mu za to... ale oczywiście nad szczegółami jeszcze pracujemy a zwłaszcza on... Ja w wolnym czasie pracuję nad alternatywną tarczą.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 11 razy Wiek: 77 Dołączył: 18 Cze 2010 Posty: 1873 Skąd: WOT
#34 Wysłany: 2014-03-06, 11:40
Ciniol: Subtarcza sekundnika jest w miejscu prawego silnika, więc tylko trzeba zrobić odpowiednią wskazówkę.
_________________ Tak wyglądała Zina aka Zinajda.
Ostatnio zmieniony przez Zinajda 2014-03-06, 11:44, w całości zmieniany 2 razy
Pies czy kot?: pies Pomógł: 36 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 15991 Skąd: Zabrze
#35 Wysłany: 2014-03-06, 12:17
Zinajda napisał/a:
Ciniol: Subtarcza sekundnika jest w miejscu prawego silnika, więc tylko trzeba zrobić odpowiednią wskazówkę.
ale jak zrobisz takie 3 ramienny krzyżyk/śmigło to na drugim silniku będzie jakoś tak pusto nie mówiąc już że w małym śmigle trzeba by innym kolorem zaznaczyć jedno z ramion śmigła żeby miało to sens jako wskazujące sekundy
_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Pomógł: 102 razy Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#36 Wysłany: 2014-03-06, 12:22
Ty, a po co Ci wskazanie sekund w zegarku komórki nie masz?
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
#37 Wysłany: 2014-03-06, 12:27
ty chyba nie masz komórki a nawet całych zwojów jak jest miejsce to trzeba zrobić i wykorzystać. Słyszałeś kiedyś żeby np. jakiś producent miał werk z datą a zrobił zegarek bez daty
Ostatnio zmieniony przez Ratler Wściekły I 2014-03-06, 12:28, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 11 razy Wiek: 77 Dołączył: 18 Cze 2010 Posty: 1873 Skąd: WOT
#38 Wysłany: 2014-03-06, 13:03
Ciniol napisał/a:
Zinajda napisał/a:
ale jak zrobisz takie 3 ramienny krzyżyk/śmigło to na drugim silniku będzie jakoś tak pusto nie mówiąc już że w małym śmigle trzeba by innym kolorem zaznaczyć jedno z ramion śmigła żeby miało to sens jako wskazujące sekundy
Na pewno tak, jeśli chodzi o zaznaczenie jednej z "łopat". Tym, że na drugim silniku będzie pusto, zbytnio bym się nie przejmował, różnica niewiele większa niż przy "konwencjonalnej" wskazówce (zrobienie drugiego śmigła to dopiero byłaby cepelia, ale narysowanie go - czemu nie!). Swoją drogą, podobny w koncepcji pomysł miał CORUM, http://www.czwarty-wymiar.pl/viewtopic.php?t=5881 ale efekt słusznie został określony przez Blaza "najbrzydszym zegarkiem świata".
Ostatnio zmieniony przez Zinajda 2014-03-06, 13:34, w całości zmieniany 2 razy
Pies czy kot?: kot Pomógł: 1 raz Wiek: 49 Dołączył: 19 Gru 2012 Posty: 695 Skąd: Legnica
#39 Wysłany: 2014-03-06, 13:24
goTomek napisał/a:
Ty, a po co Ci wskazanie sekund w zegarku komórki nie masz?
To ja proponuję minutowej i godzinowej też nie wstawiać
_________________ Wy macie zegarki ja mam czas...
#40 Wysłany: 2014-03-06, 13:47
Zinajda napisał/a:
Na pewno tak, jeśli chodzi o zaznaczenie jednej z "łopat". Tym, że na drugim silniku będzie pusto, zbytnio bym się nie przejmował, różnica niewiele większa niż przy "konwencjonalnej" wskazówce (zrobienie drugiego śmigła to dopiero byłaby cepelia, ale narysowanie go - czemu nie!). Swoją drogą, podobny w koncepcji pomysł miał CORUM, http://www.czwarty-wymiar.pl/viewtopic.php?t=5881 ale efekt słusznie został określony przez Blaza "najbrzydszym zegarkiem świata".
to nawet może by fajnie wyglądało
#41 Wysłany: 2014-03-06, 13:54
Jest taki "Fahrenheit" (jeśli dobrze pamiętam), w którym pod nieprzezroczystym szkiełkiem tyka tourbillon (powinni go IMO wyciszyć, co jest qwa!) Kiedyś go pokazywałem na forum.
Udanym przedsięwzięciem w podobnym względzie może się pochwalić Swedos, który włożył kiedyś "Wołnę" czy innego "Precyzyjnego"do koperty mechanizmem do góry, jedyną (ale miłą sercu) funkcją tego zegarka było cieszenie oczu.
prezesso Klon Kierownika Pola Ryżowego street's disciple
Pomógł: 70 razy Wiek: 45 Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 13441 Skąd: Łódź
#42 Wysłany: 2014-03-06, 13:59
Sprawdź czy rozmiar śmigła-sekundy w projekcie ma taką samą średnicę jak wgłębienie tarczy w mołni.
Bo jak nie to lipa...
_________________ Skate or die!
Sylwek [Usunięty]
#43 Wysłany: 2014-03-06, 15:44
Ciniol napisał/a:
ty chyba nie masz komórki a nawet całych zwojów jak jest miejsce to trzeba zrobić i wykorzystać. Słyszałeś kiedyś żeby np. jakiś producent miał werk z datą a zrobił zegarek bez daty