Nie miałem jeszcze nigdy prawdziwej "maryny", więc postanowiłem, żeby w końcu mieć.
Wskazówki wieki temu kupiłem (za pośrednictwem Janka) na HommageForum od Athaya.
Tarcza od Getat - bo miałem nadzieję, że luma przypasuje do tej na wskazówkach i będzie fajnie. Oczywiście okazało się, że się różnią, więc komplet pojechał na Pomorze w celu wymiany onej lumy - dzięki Segoy!
Prawdziwy homarek musi być na Mołnii - tego w szufladzie trochę leży - potrzebny był tylko odpowiedni pierścień. I tu, jak zwykle, niezawodny okazał się Kumotr Grizly - dzięki Mirek!.
Zostało tylko to poskładać, a efekt jest taki:
Zostało mi tylko wałek dopasować, założyć koronkę i oczywiście pasek (już zamówiony, Przemek czeka na skórę odpowiednią).
Ale z wałkiem okazało się, że jest problem.
Kupiłem kiedyś z ebay nowe wałki do Mołnii, takie nagwintowane na całej dlugości - więc miałem nadzieję, że będzie to "bułka z masłem". Ale jak ma się coś nie udać, to się nie uda.
Nie miałem jeszcze nigdy prawdziwej "maryny", więc postanowiłem, żeby w końcu mieć.
Wskazówki wieki temu kupiłem (za pośrednictwem Janka) na HommageForum od Athaya.
Ile Janek ze nie skasował
Szczerze Sylwek nie rozumie problemu jak ostatnio kupiłem na http://www.ussrwatch.net 10 sztuk 1mm i 10 sztuk 1,2mm. Jakość taka se wykonania ale dają radę które kupiłeś?
Problemy są dwa:
1. wałek jest za gruby - nie wchodzi w mechanizm - już sobie z tym poradziłem
2. gwint kończy się w miejscu, w którym powinna dopiero być nakręcona koronka.
Możesz zmierzyć w jakiej odległości zaczyna się gwint w tej Twojej?
Bo teraz patrzę, że na zdjęciach z USSRwatches jednak chyba jest bliżej niż w tej mojej. Może by to wystarczyło