Pies czy kot?: pies Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 16 Kwi 2010 Posty: 456 Skąd: POZnan*
#1 Wysłany: 2010-06-06, 21:14 mycie tarczy
Hej,
czym myjecie tarcze zegarkowe?
Mam kilka starych bardzo brudnych sztuk. Jedną z nich próbuję umyć ... moczenie i mycie w wodzie z płynam do mycia naczyń nie działa za bardzo
Nie wiem czym mam do tego podejść aby zmyć bród a nie ruszyć nadruków, lakieru i malowania?
Pies czy kot?: pies Pomógł: 1 raz Wiek: 47 Dołączył: 16 Kwi 2010 Posty: 456 Skąd: POZnan*
#3 Wysłany: 2010-06-06, 21:25
Aktualnie wziąłem się za ten zegarek:
Generalnie najwięcej zanieczyszczeń wygląda na jakąś pleśn lub tłusty syfek (jakby oliwka łapała syf cały czas i zgęstniała)
Nie mam zdjęć samej tarczy ... może jutro zrobię ...
No a następne czekają:
ten jest czarny i jak widać bardzo usyfiony. Myślę, ze po umyciu i podrasowaniu luminovą będzie fajny
i ten:
wygląda na to, że pod spodem jest jasna tarcza, trochę złazi takie zielone od wilgoci ...
Myłeś je czymkolwiek czy są "saute"?
Na pierwszej z tym zielonym nic nie zrobisz.
Druga jest tylko brudna lub przetarta.
Trzecia może dac się umyć do czysta. Ale to chyba warszawka.
#5 Wysłany: 2010-06-06, 21:38
ALAMO napisał/a:
Myłeś je czymkolwiek czy są "saute"?
Na pierwszej z tym zielonym nic nie zrobisz.
Druga jest tylko brudna lub przetarta.
Trzecia może dac się umyć do czysta. Ale to chyba warszawka.
Pierwsza się moczy w płynie do mycia naczyń ...
Reszta nie ruszana ... kupiłem je kiedyś jako dodatek do innego zegarka i myślałem, że nic z nich nie będzie ... dziś się im przyjrzałem i stwierdzam, że może ...
Druga jest mocno brudna ... cała jakby zakurzona i oblepiona brudem
Trzecia jest jakby pokryta zielonym nalotem. Indeksy są miedziane płaskie.
Co to znaczy "warszawka"?
to draństwo rozpuszcza każdy brud, zwłaszcza tłusty.
Najlepiej rozcieńczyć go lekko wodą i w takim roztworze pomoczyć, ale nie za długo, bo może się rozpuścić coś więcej, niż brud. A do czyszczenia najlepiej użyć delikatnego pędzelka, bo pałeczki kosmetyczne lub waciki na bank będą wycierały farbę na tarczy lub namalowane indeksy i napisy.
_________________ ...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
#11 Wysłany: 2010-06-08, 11:44
wykonałem mycie pierwszej tarczy.
Średnio to wyszło ze względu na to, że zmyły się najdelikatniejsze napisy oraz indeksy No i przez nieuwagę naruszyłem także to mocniej namalowane.
Efekt live jest lepszy niż na zdjęciach a różnica jest duża
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 703 Skąd: Daleko
#14 Wysłany: 2010-06-08, 16:00
Całkiem można by wyczyści, tak się zastanawiam czy nie dało by się odnowić takiej tarczy samodzielnie, jakiś aerograf, napis też pewnie dało by się odzyskać, ale może herezje głoszę
_________________ perfekcja to tylko cel...
/Marcin