Pies czy kot?: pies Pomógł: 76 razy Wiek: 64 Dołączył: 03 Paź 2013 Posty: 19101 Skąd: TST
#1 Wysłany: 2013-12-14, 17:11 Hamilton Pioneer - wymiana tarczy datownika
Witam
Pytanie do Fachowców jak w temacie, czy to trudne i jak to wygląda?
Zdejmuje się od góry po zdjęciu wskazówek i tarczy czy trzeba rozbierać cały werk?
Własnoręcznie tego nie zrobię ale chciałbym wiedzieć, czy warto w nowym zegarku
Zegarek i tarcza datownika w negatywie już kupione (choć z innych źródeł) więc pewnie na początku stycznia dotrą...
Pies czy kot?: pies Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Gru 2011 Posty: 163 Skąd: Polska
#2 Wysłany: 2013-12-14, 18:08
Trudne nie jest. Zdejmujemy wskazówki, tarczę,koło godzinowe , odkręcamy dwie śrubki, zdejmujemy elementy dociskające oraz sam pierścień. Składamy w odwrotnej kolejności. Na tym zdjęciu widać śrubki i dwie "blaszki" które należy zdemontować.
http://www.ranfft.de/bidf...TA_2824_2-4.jpg
Pomógł: 39 razy Wiek: 45 Dołączył: 31 Maj 2010 Posty: 1608 Skąd: Kraków
#8 Wysłany: 2014-01-03, 17:35
Ja dzisiaj bede wymienial:)
Czy dobrze rozumiem ze pod jedna z tych blaszek jest sprezynka?
I jak ustawic kolo zeby data przeskakiwala o 24? (Postaram sie zalozyc tak jak stare kolo, ale z moim manualnym skillem to kto to wie...)
Pies czy kot?: pies Pomógł: 76 razy Wiek: 64 Dołączył: 03 Paź 2013 Posty: 19101 Skąd: TST
#11 Wysłany: 2014-01-03, 17:50
Prawda?
A do jasnych też dają jasne
Pewnie zrobienie dwóch tarcz w różnych kolorach podniosłoby im koszta to księgowy zawetował
selassje napisał/a:
Ja dzisiaj bede wymienial:)
Czy dobrze rozumiem ze pod jedna z tych blaszek jest sprezynka?
I jak ustawic kolo zeby data przeskakiwala o 24? (Postaram sie zalozyc tak jak stare kolo, ale z moim manualnym skillem to kto to wie...)
Pewnie tak jak mówisz, mnie zrobił to stary, dobry zegarmistrz
Postarał się majster, nie dopatrzyłem się ani ryski ani pyłku.
Zresztą sam o tym wspomniał, tak uważał, że zeszło dwa razy tyle co normalnie