Ze starszych modeli wszystkie zegarki z mechanizmem kamertonowym. Stosowało je wiele firm Bulova, Longines, Omega, i wiele innych. Bardzo ciekawy mechanizm tranzystorowy zastosował Citizen w linii Cosmotron. Elektroniczny układ tranzystorowy zakończony jest specjalnym elektromagnesem, za pomocą którego bezdotykowo poruszany jest "klasyczny" balans, a pozostałe elementy -przeniesienie oraz regulacja chodu działają na takiej samej zasadzie co w tradycyjnym nakręcanym mechanizmie. Balans bije z częstotliwością 36000A/h więc sekundnik pięknie płynie jak w Hi-beatach.
Z nowych kwarcy to wspomniana wyżej Precisionist.
Dzieki za odpowiedzi.
Tak... faktycznie bardzo ladnie sekundnik sobie plynie.
.. Czy tylko Bulova obecnie uzywa takich mechanizmow?
Jakies Chinczyki?
Co do chrono - rozumiem co tu prawicie ale mi bardziej zalezy na zegarku bez chrono lub, jesli z chrono to by wskazowka sekundowa (duza) byla w ciaglym ruchu (a nie tylko w czasie uzywania chrono).
Pies czy kot?: kot Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 25 Cze 2011 Posty: 4528 Skąd: Bydgoszcz
#10 Wysłany: 2013-11-18, 16:37
pwn napisał/a:
Jakies Chinczyki?
To z obecnych nowych wypustów to tylko Bulova się w to bawi...nie słyszałem o Chińczykach tego typu...
Dzieki za odpowiedzi.
Tak... faktycznie bardzo ladnie sekundnik sobie plynie.
Jakies Chinczyki?
Co do chrono - rozumiem co tu prawicie ale mi bardziej zalezy na zegarku bez chrono lub, jesli z chrono to by wskazowka sekundowa (duza) byla w ciaglym ruchu (a nie tylko w czasie uzywania chrono).
Ja słyszałem tylko o bulovie, co do chrono to też fajnie mieć jakieś z płynącą sekundą (wiem bo od wczoraj mam seiko z 7t94 i duża wskazówka chrono płynie pięknie)
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#15 Wysłany: 2013-12-11, 15:54
Tomek widziałem te chrono , kawał zegarka i na żywo robi bardzo dobre wrażenie , taki odważnik chrono z fajnym szkłem ( nie potrafię tego opisać ale wydaje mi się że ma podwójny AR ) .