Koledzy, potrzebuję małego ręcznego urządzenia elektrycznego potocznie nazywanego dremelem. Do polerowania, szlifowania i takich tam.
Nie mam absolutnie żadnego doświadczenia w tej dziedzinie więc liczę na poradę co kupić.
Ma być niedrogie, niekoniecznie firmowe markowe, ale też nie kompletnie badziewne.
Czego używacie?
edyta: dremel zamiast dermel
_________________ Segoy
Ostatnio zmieniony przez Segoy 2013-10-29, 11:48, w całości zmieniany 1 raz
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Pomógł: 102 razy Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#2 Wysłany: 2013-10-29, 09:39
O, dobry temat, też zawsze chciałem się dowiedzieć, tylko wstydziłem się zapytać
I dremel nie dermel, od nazwy firmy
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
Ostatnio zmieniony przez goTomek 2013-10-29, 09:40, w całości zmieniany 1 raz
Szymon [Usunięty]
#3 Wysłany: 2013-10-29, 09:44
Ja obecnie też noszę się z zamiarem zakupu takiego cacka.
Patrzę po markowych Dremelach, bo miałem jakieś badziewie i była z tym dupa, a nie robota. Natomiast miałem okazję pracować oryginalnym i naprawdę jest to świetne urządzenie.
Z tego co słyszałem, to chwalili te które kiedyś były w Lidlu (osobiście nia miałem doświadczenia).
Z oferty Dremela ja rozważam 300 lub 3000. Wyższego imo nie ma sensu - lepiej sobie róznicę później w akcesoria zainwestować.
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2013-10-29, 09:46, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#6 Wysłany: 2013-10-29, 10:15
Szymon, kupiłem kiedyś po taniości na alledrogo.
#7 Wysłany: 2013-10-29, 10:19
Svedos,
To musiałes okazję trafić, bo z reguły to raczej sporo trzeba zapłacić. Ostatnio też widziałem Dremela w cenie znacznie bardziej przyzwoitej niż sklepowa (mało używanego). Zdarza sie czasem. Ja na razie chyba wezmę ten lidlowy i zobaczymy co z tego bedzie. Najwyzej kiedyś (jeśli bedzie potrzeba) zainwestuję w coś bardziej markowego.
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2013-10-29, 10:22, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 61 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Lut 2010 Posty: 8913 Skąd: Bełsznica/Lublin
#8 Wysłany: 2013-10-29, 10:36
Ten lidlowy to was przeżyje, jak będziecie go używać do domowych zadań, a nie po 5 godzin dziennie. Najgorszy zonk jest z dodatkami. Oryginalne są drogie, choć kupując większe paczki w sieci można wyjść na swoje. Ja dokupię na pewno zestaw teraz co będzie za te 25 zł...
Ja mam tego z Lidla, i wstydu nie ma.
Natomiast one występują w dwóch wersjach. Jedna - taka jak będzie teraz. I druga, która ma elastyczny przegub. Ta druga jest o wiele wygodniejsza w użyciu, zatem jeśli ktoś się szykuje na lidlowskie, to proponuję zaczekać aż "rzucą" te drugie
Pies czy kot?: kot Pomógł: 19 razy Wiek: 46 Dołączył: 07 Lis 2012 Posty: 6680 Skąd: North
#10 Wysłany: 2013-10-29, 11:09
Ja mam Ferma, ale ten z Lidla w zupełności wystarczy do domowych prac itp.
Elastyczny przewód bardzo wygodny. Coś znajdziesz do 100pln, czy to Einhell czy Ferm czy inny Multitool
Ostatnio zmieniony przez Toyota 2013-10-29, 11:11, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: kot Pomógł: 42 razy Wiek: 47 Dołączył: 01 Paź 2011 Posty: 4536 Skąd: Dubland
#11 Wysłany: 2013-10-29, 11:11
Z racji zabawy w modelarstwo - takie ustrojstwo jest mi czesto niezbedne.
Uzywalem jakiegos supermarketowego no-name'a i to byly pieniadze wyrzucone w bloto. z dwoh powodow - badziewne lozyskowanie glowicy (wiec przy precyzyjnej robocie bicia bywaly wieksze niz srednica freza), a po drugie - prawie zaden moment obrotowy. Frez sie blokowal praktycznie na plastelinie.
Ostatecznie na jakiejs promocji w markecie budowlanym udalo mi sie kupic caly zestaw Dremel 300 razem z walkiem gietkim i roznica jest zasadnicza.
Tego z Lidla nie widzialem, wiec sie nie wypowiadam, ale mam wkretarke bezprzewodowa z Lidla i jest calkiem przyzwoita.
Pozdrawiam
Eryk
_________________ We wrażeniu jakie wywieramy na innych, cena zegarka plasuje się tuż poniżej materiału z jakiego zrobione są nasze skarpetki.
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Cze 2011 Posty: 6122 Skąd: Warszawa
#12 Wysłany: 2013-10-29, 11:23
Używam Lidlowego i nie ma wstydu. Był mały techniczny problem (okazało się, że to zupełna pierdółka, do naprawienia dwoma lewyma ręcyma w pięć minut), więc zgłosiłem go do serwisu - przysłali zupełnie za darmo w ciągu kilku dni nowy sprzęt.
Ludzie jeszcze chwalą takie zielone z Biedro, właśnie z elastycznym przegubem jak Alamos radził, też podobno do 100pln całkiem sprawnie działa jak na domowe potrzeby.
_________________ "Sracz był oddalony od wyra, szło się w deszczu. Gówniane to były czasy."
Pomógł: 3 razy Wiek: 53 Dołączył: 04 Gru 2012 Posty: 321 Skąd: ...z Łodzi pochodzi.
#13 Wysłany: 2013-10-29, 16:12
Ja zakupiwszy chinszczyznę, taka jak sprzedaje Celma ale znalazlem to taniej w Liroju Merlę. Więc jest to chińska podróba kopii Dremela Pewnie w innych narzędziowniach typu Ciastorama też mają.
Regulowane obroty, stojak i wałek giętki w zestawie. Ponoć kompadebilna z Dremelem. nie sprawdzałem.
Nie ma wstydu przed Ryśkiem. Moja ulubiona dentystka czasem pożycza
Ostatnio zmieniony przez koroshi 2013-10-29, 16:13, w całości zmieniany 2 razy