Jak zobaczyłem ściągacz zaoferowany mi w hurtowni zegarmistrzowskiej to wziąłem się do roboty. "Oryginał" nie nadawał się nawet do ściągania wskazówek w starym budziku.
Pomógł: 19 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 6105 Skąd: W.
#6 Wysłany: 2013-10-14, 18:06
Odkopię temat
Takiego "trzymacza" se dzisiaj zmontowałem.
Zadanie spełnia.
Trzeba go jeszcze tylko oszlifować papierkiem, bo estetycznie nie jest
No i muszę coś założyć na te piny.
_________________ The future will start tomorrow, not today.
...moje trzymadełko też zostało tak jak spod piły wyszło... z czasem samo się wypolerowało...
...ja piny mam zrobione z drewnianych kołków więc z automatu odpada mi problem ze ślizgającym się mechanizmem...
...w markecie budowlanym znajdziesz węże do urządzeń pneumatycznych różnej średnicy... ewentualnie w dziale ogrodniczym te same węże do opryskiwaczy plecakowych... kupisz kawałek i powinno być...
Pomógł: 19 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 6105 Skąd: W.
#10 Wysłany: 2013-10-14, 19:05
Spam napisał/a:
...żeby ci drzazga w palec nie weszła
...moje trzymadełko też zostało tak jak spod piły wyszło... z czasem samo się wypolerowało...
...ja piny mam zrobione z drewnianych kołków więc z automatu odpada mi problem ze ślizgającym się mechanizmem...
...w markecie budowlanym znajdziesz węże do urządzeń pneumatycznych różnej średnicy... ewentualnie w dziale ogrodniczym te same węże do opryskiwaczy plecakowych... kupisz kawałek i powinno być...
Właśnie taki mam plan
_________________ The future will start tomorrow, not today.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 19 Cze 2011 Posty: 3226 Skąd: Na Krawędzi Czasu
#13 Wysłany: 2013-10-14, 20:40
"Trzeba sobie jakoś dawać radę.
Powiedział baca wiążąc kierpce dżdżownicą"
Dlatego powstały takie prymitywne konstrukcje:
przenośny blat obudowany listwami - żeby już więcej nie gubić sekundówek i śrubek
lupa na ramieniu
drewniane imadełko - na większe zegarki
śrubokręty 0,8 mm (wymienne końcówki)
"imadło" do szycia pasków
szydła
narzędzie do wyznacznia szwów
narzędzie do wyrównywania krawędzi