#1 Wysłany: 2013-10-09, 13:50 AR na szafir - ktoś to robi usługowo?
Czy ktoś z kumotrów spotkał się lub korzystał z usługi nakładania powłoki AR na zegarkowe szkło szafirowe? Znacie jakieś firmy zajmujące się tym oraz przybliżone koszty, uwarunkowania świadczenia takiej usługi?
W pierwszej kolejności szukałbym wśród producentów soczewek okularowych, ale nie wiem czy AR na szkle zegarkowym nie powinno spełniać jakichś specjalnych wymogów technicznych (twardość?).
Pomógł: 25 razy Wiek: 53 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 7497 Skąd: Zielona Góra
#2 Wysłany: 2013-10-09, 14:11
Gdzieś czytałem na forum (nie wiem czy tym), że ktoś sobie wysyłkowo napylił AR na szkło do Wodołaza ale nie mogę teraz tego odszukać... Koszt jak mi świta koło 5 dych...
Pomógł: 21 razy Dołączył: 27 Wrz 2010 Posty: 4180 Skąd: mam wiedziec?
#5 Wysłany: 2013-10-09, 19:02 Re: AR na szafir - ktoś to robi usługowo?
gadalem z magikiem dorzynajacym szkla w vision express (sieciowka) powiedzial, ze napylanie daje nietrwale powloki i na dobrych szklach okularowych sa one nalozone fabrycznie w procesach technologicznych nie do podrobienia na malych maszynach.
Nie oceniam jego wypowiedzi, bo nie mam wiedzy - powtarzam jedynie.
Znalazle dwóch gości co to oferują takie usługi.
Jeden z usa życzy sobie 125 dolców , a drugi z Francji 85 ojro.
Czas realizacji to od 2 do 4 miesięcy :0
Podejrzewam że wysyłają to do Chin. Co panowie Gerlachy o tym sądzicie? Możliwe to?
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#10 Wysłany: 2013-10-10, 19:44
Segoy, wszystko jest możliwe, nie bardzo tylko rozumiem dlaczego pytanie jest kierowane do nas, my się nie zajmujemy napylaniem powłok, zresztą podejżewam że za te pieniążki można sobie kupić nowe szkło z fabrycznie wykonaną powłoką.