Pomógł: 3 razy Wiek: 55 Dołączył: 20 Sie 2012 Posty: 489 Skąd: Warszawa + CCCP
#1 Wysłany: 2013-08-30, 04:28 podróże z zegarkami.... przez granice UE
Ostatnich parę razy wyjeżdżałem z UE i wracałem do niej.
Zdarzyło mi się, że przy wjeździe do UE (konkretnie w Amsterdamie), w trakcie kontroli, okazywało się, że mam przy sobie np. 5 zegarków (bez opakowań fabrycznych rzecz jasna), i zadawano mi pytania po co mi tyle, jaką mają wartość, itd.
Czy macie takie doświadczenia. Czy mieliście z tym problemy?
Podróżuję ze swoją "biżuterią", bo jak większość z nas na tym forum, nie lubię nosić na ręce tego samego sikora
Pomógł: 33 razy Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 6275 Skąd: Warszawa
#5 Wysłany: 2013-08-30, 08:48
Tomek, zafop pisze o wjezdzaniu do UE i, jak rozumiem, o kontroli wjezdzajacych, wiec pytam skąd do Unii przyjezdzal, bo rozne sa kontrole na granicy z ukraina, a inne na lotniskach przy turystach z USA.
Pomógł: 3 razy Wiek: 55 Dołączył: 20 Sie 2012 Posty: 489 Skąd: Warszawa + CCCP
#7 Wysłany: 2013-08-30, 20:37
nick555 napisał/a:
W lokalizacji ma wpisane CCCP, więc podejrzewam że między innymi stamtąd
przede wszystkim wlatuję z krajów dawnego związku radosnego i najczęściej takie historie mam na Schipholu.
_________________ zyj terazniejszoscia
pasti Właściciel Krajowego Kartelu Ryżowego japoński kwarcownik
Pies czy kot?: kot Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 25 Cze 2011 Posty: 4528 Skąd: Bydgoszcz
#8 Wysłany: 2013-08-30, 21:03
No ja w takich podróżach zwykle mam 3 szt.
Jeden na łapie i 2 w plecaku powiedzmy "luzem". Nie miałem nigdy problemów z tego powodu...w sumie to nikt nie pytał o to, po co mi tyle itp.
Miałem coś w tym stylu. Leciałem do Rzymu i pan na lotnisku w Rębiechowie po prześwietleniu mojej walizki zapytał: widzę, że oprócz tego zegarka na ręce ma pan jeszcze trzy w walizce? Odpowiedziałem - tak zgadza się.
No i tyle rozmowy o zegarkach było....
Pies czy kot?: pies Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 30 Lip 2012 Posty: 777 Skąd: Maryland, USA/Płock
#11 Wysłany: 2013-10-05, 03:26
Nigdy nie mialem problemow na lotniskach UE przy przesiadkach, ani na granicy w Polsce. Zero problemow na lotnisku w USA przed i po locie miedzykontynentalnym ... oprocz zostawienia G-Shocka w pudelku xraya przy kontroli ... nawet sie nie zorientowalem z calego zamieszania (Grudzien 2001, zaraz po atakach na WTC.)
_________________ InfectedControl a.k.a. Dawid
Ostatnio zmieniony przez infectedcontrol 2013-10-08, 19:35, w całości zmieniany 1 raz
Nigdy nie mialem problemow na lotniskach UE przy przesiadkach, ani na granicy w Polsce. Zero problemow na lotnisku w USA przed i po locie miedzykontynentalnym ... oprocz zostawienia G-Shocka w pudelku xraya przy kontroli ... nawet sie nie zorientowalem z calego zamieszania (Grudzien 2011, zaraz po atakach na WTC.)
Chyba 2001
_________________ Pozdrawiam
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
Szymon [Usunięty]
#13 Wysłany: 2013-10-05, 13:22
Ja miałem ze sobą w USA 4szt i jakos nie było problemu z wjechaniem z tym do PL. Może faktycznie ze wschodniejs trony sprwdzają wnikliwiej....