Pies czy kot?: kot
#5 Wysłany: 2013-05-13, 19:48
Białystok, kamienica, przy ul. Dąbrowskiego 14 - widać na foto
Cytat:
Kamienica z oficynami z końca XIX wieku. W okresie międzywojennym na górnych pietrach były mieszkania. Właścicielka Judel Prużan posiadała telefon. Na dole, w oficynach mieściła się siedziba firmy Lichtensztejna - "Samochodowa komunikacja" (zajeżdżały tu rozmaite pojazdy). A piwiarnię prowadziła niejaka Truskolawska (był to jeden z trzech takich przybytków na ulicy). Po wojnie mieściły się tu mieszkania komunalne i różne firmy zajmujące się usługami deratyzacyjnymi.
Na pewno na początku napisu było "Z"
Ale co było na końcu, to nie wiem, może K, więc ZWIERZAK, ale za cholerę nie znalazłem czego to miało by być częścią, chyba, że firma deratyzacyjna tak się nazywała.
Jestem pod wrażeniem . Rzeczywiście była tam lecznica zwierząt "Zwierzak" jeżeli mnie pamięć nie zawodzi. Gratulacje dla lastrada . Budynek jest zabytkiem i to są jego ostatnie chwile, bo będzie wyburzony .
Pies czy kot?: kot
#7 Wysłany: 2013-05-14, 04:39
W Białymstoku byłem dwa razy, z czego ostatni jak miałem z 15 lat.
Budynek raczej pięknością nie był, z uwagi na pierwotnych właścicieli i przeznaczenie.
Moja Babcia (w 1918r. urodziła się w Moskwie ) pochodziła z Białegostoku. Widziałem wiele zdjęć przedwojennych z kamienicami w tle i większość, nawet niestarych, było zaniedbanych.
Po prostu były to budynki użytkowe i nie przejmowano się wyglądem i otoczeniem.
Ta kamienica, jednak, miała szansę, po restauracji wyglądać pięknie, w szczególności otoczona "współczesnymi pudełkami bez wyrazu". A tak najpierw w PRL-u wyeksploatowano ją doszczętnie (mieszkania komunalne - państwowe, czyli niczyje), a teraz Białystok nie leży na właściwej "ścianie" Polski i nie ma chętnego na ratunek. Władze miasta też pewnie groszem nie śmierdzą, albo nie mają "tego czegoś" i nawet nie szukają chętnego na inwestycje w zabytki. A mogło być naprawdę fajnie.
Na pewno białostoczanie będą mieli w tym miejscu piękną drogę