Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#3 Wysłany: 2013-04-04, 20:37
W zegarmistrzostwie używa się linii paryskich - 1L=2,25mm.
Przeglądając katalogi i "erkennungi" Flumego i Jacoba widać, że raczej nie szaleje sie z dokładnością; tamtejsze "linie" maja od 2,22 do 2,25mm
Gbq.
Szymon [Usunięty]
#4 Wysłany: 2013-04-04, 21:18
Ciekawe, może się kiedys przydać. Przypomniałeś mi, jak kiedyś miałem długą dyskusję z kolegą na temat jednostek pozaukładowych i innych mniej popularnych. Ależ ciekawostek się doszukaliśmy. miary długości takie jak "pręt" (kilka rodzajów), "metr katolicki", czy inne. Osobiście pałam wielką niechęcią do systemu imperialnego...
Cal rosyjski i podzial na linie byl chyba przejety ze Stanow, wzgl. Anglii, bo tego raczej sami nie wymyslili, a wartosci takie same...
@Szymon
dyskusje z kolega fajna rzecz, inaczej to wyglada jak masz sie szybko odnalezc w lepkosciach w stopniach Englera, momentach bezwladnosci w kp*cm²/s i podobnych wynalazkach...
Pomijam juz wszystkie lbs per sqft. i inne dziwne rzeczy, co se Amerykanie i Anglicy wymyslili...
Ostatnio zmieniony przez rybak 2013-04-04, 22:38, w całości zmieniany 1 raz
Szymon [Usunięty]
#6 Wysłany: 2013-04-04, 22:55
rybak,
Oni (Angole i Amerykanie) maja o tyle łatwiej niz my, że na codzień używają systemu imperialnego i metrycznego w proporcjach 70:30. My mamy gorzej, bo korzystamy własciwie tylko z metrycznego i jak przychodzi Ci taki moment w lb*ft, albo inne ustrojstwo to sie zaczynają schodki. Ja ostatnio musiałem uzywać do obliczeń wdzięcznej jednostki torr, a przenikalność uszczelki miałem w (UWAGA!):
std*cc*cm/(cm^2*s*bar). Gdzie byli rodzice?
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2013-04-04, 22:56, w całości zmieniany 2 razy
prezesso Klon Kierownika Pola Ryżowego street's disciple
Pomógł: 70 razy Wiek: 45 Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 13441 Skąd: Łódź
#7 Wysłany: 2013-04-04, 22:59
Mianownik łatwo ogarnąć ale powiedz mi co to jest std?
_________________ Skate or die!
Szymon [Usunięty]
#8 Wysłany: 2013-04-04, 23:02
std*cc, to jest "standard cubic centimeter".
std to w tym wypadku ciśnienie - 1 atmosfera. Gupie te oznaczenia majo
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2013-04-04, 23:03, w całości zmieniany 1 raz
Akurat imperial to nie jest problem, bo wszedzie mozna znalezc od groma i tabel i programow do przeliczania - jak ktos nie uwazal na studiach bo wlasciwy problem jest taki, ze narzad nieuzywany zanika.
Prawdziwe schody to jednostki, w ktorych masz np. dokumentacje maszych, ktore sa starsze od Ciebie, a zeby czasem znalezc co to za ch...stwo w ogole, to musisz z piwnicy przyniesc jakies zakurzone, od dawna niewazne i zastapione przez nowsze, normy i siedziec i grzebac przez pol dnia...
No dobra, troche przesadzam, ale kupa uciechy z tym czasem jest
Wiesz... biorąc pod uwagę różnicę wieku, to możemy mieć przy takowych zupełnie inne problemy. Te starsze ode mnie w wielu przypadkach sa już udokumentowane w ludzkich jednostkach.
Najzabawniejsze są jednostki pozaukładowe (tak jak wspomniany przeze mnie torr =1/760 of a standard atmosphere=101 325 Pa)
#11 Wysłany: 2013-04-05, 07:34
rybak napisał/a:
Cal rosyjski i podzial na linie byl chyba przejety ze Stanow, wzgl. Anglii, bo tego raczej sami nie wymyslili, a wartosci takie same...
Wiesz... biorąc pod uwagę różnicę wieku, to możemy mieć przy takowych zupełnie inne problemy. Te starsze ode mnie w wielu przypadkach sa już udokumentowane w ludzkich jednostkach.
Najzabawniejsze są jednostki pozaukładowe (tak jak wspomniany przeze mnie torr =1/760 of a standard atmosphere=101 325 Pa)
Ja tam sie jeszcze uczylem w mmHg
Jacek. napisał/a:
rybak napisał/a:
Z pewnością Rzymianie skopiowali system z USA
Gboorek.
Dobre
Ja wiem, ze niektorzy w Rosji sie jak najbardziej widza w tradycji Impierii, ale jakos nie wierze w te cale bezposrednio z Rzymu
Cos mi dzwoni, ze to przyszlo za Piotra I razem ze wszystkim, co do Rosji przywiozl, rowniez nazwami technicznymi i wojskowymi (glownie niemiecki i angielski).
Chyba, ze masz jakies zrodla mowiace cos innego, to sie chetnie doszkole
#13 Wysłany: 2013-04-05, 11:45
No dobra, niech ci będzie: Piotr I przywiózł z USA
rybak napisał/a:
Ja wiem, ze niektorzy w Rosji sie jak najbardziej widza w tradycji Impierii, ale jakos nie wierze w te cale bezposrednio z Rzymu
Bezpośrednio to nie - pomimo zapędów "turystycznych" równych niemieckim, tak daleko nie doleźli. Niemniej, tradycyjne miary i wagi, oparte na częściach ciała i najczęściej wykonywanych czynnościach przyszły raczej od wyżej rozwiniętych gospodarczo kultur.
Cytat:
Chyba, ze masz jakies zrodla mowiace cos innego, to sie chetnie doszkole
No dobra, niech ci będzie: Piotr I przywiózł z USA
Dobre dobre, tez lubie historical/political fiction
Jacek. napisał/a:
rybak napisał/a:
Bezpośrednio to nie - pomimo zapędów "turystycznych" równych niemieckim, tak daleko nie doleźli. Niemniej, tradycyjne miary i wagi, oparte na częściach ciała i najczęściej wykonywanych czynnościach przyszły raczej od wyżej rozwiniętych gospodarczo kultur.
Pasuje przecie - dlatego Piotr jezdzil do Anglii, Holandii i Niemiec, no i naprzywozil roznych ciekawostek
Tylko w przeciwienstwie do Niemcow i Anglikow Polacy mieszkali za blisko Rosji i mieli przez ten tysiac lat wiecej okazji, zeby sobie wyrobic opinie niesympatycznych u Ruskich i az tyle od nas nie przejeli...
Poza tym zawsze lepiej oryginal przejac, niz sie uczyc od kogos, kto tez wlasnie w trakcie nauki jest