takie wziu by było ok. terkotanie automatu fajne jest. ja mam taki dźwięk, jak ocieranie blachy o blachę. ale kontaktu rotora z płytą nie ma. czyli niby ok. niby ten typ tak ma, ale mój ma bardziej...
za to cyka cichutko, do ucha muszę przyłożyć by posłuchać. poza tym i tak coś muszę kupić z centralną sekundą, bo ta mała za mała. to jest okazja na zakup z ręcznym naciągiem. tak sobie właśnie tłumaczę konieczność nowego zakupu. racjonalnie muszę kupić następny. to przecież logiczne.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#17 Wysłany: 2013-03-06, 08:58
Dla sprostowania niektórych uwag:
-łożysko na wahniku to łożysko kulkowe
-daję konia z rzędem temu co naciskając wahnik palcami ugnie go, ponieważ wahnik nie jest wbrew temu co pisze Paweł zrobiony z cienkiej blaszki
- także samoodpadające wahniki to wierutna bzdura, nie spotkałem się przypadkiem odpadnięcia wahnika z łożyska samoistnie, owszem zdarza się to często ale tylko w przypadku kiedy zegarek zostanie upuszczony i ma kontakt z czymś twardym czyli mówiąc kolokwialnie zaliczy glebę. Ma to zresztą swoje uzasadnienie, jak spadnie z łożyska to mamy szczęście, wystarczy go tylko po zdemontowaniu łożyska z modułu automatu wcisnąć na prasce na swoje miejsce i po kłopocie. Jak nie odpadnie to mamy praktycznie cały kompletny moduł automatu do wymiany.
- łożysko pracuje głośno bo jest stosunkowo duże i to jest główna przyczyna głośnej pracy, ma także lekkie luzy tak jak większość łożysk
- wahnik ugina się minimalnie pod palcem na łożysku, jak w większości tego typu podobnych konstrukcji
jak ktoś nie widział takiego uginającego się wahnika to na najbliższym zlocie prezentuję Miyotę jaką mam w Pilocie od Laco, to jest dopiero kwintesencja luzu i dźwięków przy tym wydawanych.
mój parnisek 38 dni latał po świecie w kopercie bąbelkowej, mógł zatem przyglebić nie jeden raz. luz ma spory, ale trochę się pożaliłem i myślę że dam radę z tym żyć . nie jestem myśliwym, zwierzyny nie spłoszę. ogólnie jestempanzadowolony. dziękuję za uwagę.