Poprzedni temat «» Następny temat
Mołni podróż w czasie - Projekt 1954-2013
Autor Wiadomość
Narfas
Właściciel Pola Ryżowego

#76  Wysłany: 2013-02-16, 20:08   

Ewamilewski napisał/a:

Źle się wyraziłem. Chodzi o odręczny szkic. Jak się pracuje na table.?

No nie wiem co odpowiedzieć. Normalnie. ;)
Wybierasz narzędzie pencil albo paintbrush, jeździsz piórkiem po tablecie, na ekranie dzieje się magia, a na końcu masz wektorowe bazgroły. :))

Na wektorach (krzywych Beziera) pracuje się zupełnie inaczej niż na bitmapach, trzeba poznać ich specyfikę więc pierwsze próby nie będą porywające.

pozdrawiam
Narfas

Bibliotek@rz
Właściciel Kilku Fabryk Ryżu

#77  Wysłany: 2013-02-16, 20:09   

Santino napisał/a:
Bibliotek@rz napisał/a:
2 ostatnie zloty mi przepadły

Jak nie 3... plask

Na jesieni 2011 byłem bodajże ostatni raz. Później była wiosna 2012 i jesień 2012 - na tych na bank nie byłem.

Leszek - odręczny szkic chyba nie ma sensu w programie wektorowym - krzywa będzie miała zbyt wiele węzłów. Szkic to raczej w programach do grafiki bitmapowej - Photoshop, darmowy Gimp lub inne. W Corelu niby jest zaimplmentowany program do bitmap, ale jakoś nie potrafię się przekonać.
Po narysowaniu w bitmapach, proste szkice można strasować w Corelu na krzywe, ale czasami jest z tym niezły cyrk.

Narfas
Właściciel Pola Ryżowego

#78  Wysłany: 2013-02-16, 20:20   

Ewamilewski napisał/a:
Narfas trzeba było kupić miałbyś fajną maszynkę i koledzy by skorzystali ;)

Heeej, ale to Ty przed chwilą pisałeś, że sam masz tamponiarkę.

Co do wynalazków z eBaya: różności można tam znaleźć, w różnych cenach. Przykłady:

http://www.ebay.com/itm/H...=item3373073be1

http://www.ebay.com/itm/P...=item35c2e4cf40

http://www.ebay.com/itm/N...=item257874cd17

pozdrawiam
Narfas

Santino

#79  Wysłany: 2013-02-16, 20:22   

Bibliotek@rz napisał/a:
szkice można strasować w Corelu na krzywe, ale czasami jest z tym niezły cyrk.

Trochę pracy, ale da się osiągnąć niezłe efekty ;-)

Bibliotek@rz

#80  Wysłany: 2013-02-16, 20:30   

Sylwek - to dość prosty szkic więc i trasowanie ładnie wyszło. Gorzej z jakimiś bardziej złożonymi kształtami - właśnie wtedy zaczyna się cyrk ;) Dlatego wolę bitmapę w odpowiedniej rozdziałce importować do Corela i łączyć z wektorami.

Santino

#81  Wysłany: 2013-02-16, 20:47   

To po dość długiej obróbce ;-)

Ja też importowałem odręczny rysunek Jednego Takiego, sfotografowany wałkiem do ciasta... ;-)

Bibliotek@rz

#82  Wysłany: 2013-02-16, 21:47   

To Jeden Taki mógł zrobić dobre foto w odpowiedniej rozdziałce (jeśli to logo na tarczę, to wielka być nie musi, to malutki wydruk), w Photoshopie zaznaczyć choćby różdżką (bez problemu jeśli było na białym tle), pomalować czarnym pędzlem, odwrócić zaznaczenie, wrzucić kanał przezroczystości, "zamalować" nią resztę, zapisać do .png i dopiero wtedy importować do Corela ;) Chyba szybszy sposób. No chyba, że te brzegi były mocno nieregularne, poszarpane na szkicu i potrzebne było mocne ich wygładzenie to wtedy rzeczywiście trasowanie, ale to też łatwiej ze szkicu obrobionego tak jak pisałem wyżej i importowanego do Corela.

A wracając do składaczka mojego - co z wałkiem? Twój majster dorabia i gwintuje? Bo ten który jest w Mołni to chyba za krótki jest do koperty o której mówimy.
Ostatnio zmieniony przez Bibliotek@rz 2013-02-16, 21:51, w całości zmieniany 1 raz  

Ewamilewski
[Usunięty]

#83  Wysłany: 2013-02-16, 21:58   

Narfas napisał/a:
Ewamilewski napisał/a:

Źle się wyraziłem. Chodzi o odręczny szkic. Jak się pracuje na table.?

No nie wiem co odpowiedzieć. Normalnie. ;)
Wybierasz narzędzie pencil albo paintbrush, jeździsz piórkiem po tablecie, na ekranie dzieje się magia, a na końcu masz wektorowe bazgroły. :))

Na wektorach (krzywych Beziera) pracuje się zupełnie inaczej niż na bitmapach, trzeba poznać ich specyfikę więc pierwsze próby nie będą porywające.

pozdrawiam
Narfas

Czyli nie dam sobie rady.

[ Dodano: 2013-02-16, 22:00 ]
Narfas napisał/a:
Ewamilewski napisał/a:
Narfas trzeba było kupić miałbyś fajną maszynkę i koledzy by skorzystali ;)

Heeej, ale to Ty przed chwilą pisałeś, że sam masz tamponiarkę.

pozdrawiam
Narfas

Mam ale z allegro. I pisałem że dobrze się tym robi a by dopracować jakość to trzeba mieć czas.

[ Dodano: 2013-02-16, 22:04 ]
Bibliotek@rz napisał/a:
To Jeden Taki mógł zrobić dobre foto w odpowiedniej rozdziałce (jeśli to logo na tarczę, to wielka być nie musi, to malutki wydruk), w Photoshopie zaznaczyć choćby różdżką (bez problemu jeśli było na białym tle), pomalować czarnym pędzlem, odwrócić zaznaczenie, wrzucić kanał przezroczystości, "zamalować" ny.

To jest ok. - proste.

..

Santino

#84  Wysłany: 2013-02-16, 22:10   

Bibliotek@rz, wałek z Mołnii to raczej za długi jest - robisz w kopercie pilotowej?
Trzeba go odpuścić, dopasować, nagwintować i zahartować.
Pikuś ;-)

Ale jeszcze jakiś pierścień potrzebujesz, bo Mołnija nieco mniejsza niż unitas jest.

Bibliotek@rz

#85  Wysłany: 2013-02-16, 22:15   

Co innego pomyślałem, co innego napisałem odnośnie wałka ;) Dzięki!
A pierścień centrujący mam, kiedyś tam kupiłem - produkcja Voli'ego bodajże. Koperta to ta płaska pilotka 44, albo 45 mm, nie pamiętam już rozmiaru. Tylko jeszcze koronkę cebulkę będę potrzebował, bo ta co mam to taka na pół cebulka na pół stożek-diament.

Santino

#86  Wysłany: 2013-02-16, 22:16   

Koronkę możemy chyba zrobić "machniom" - sprawdzę czy jeszcze mam.

Bibliotek@rz

#87  Wysłany: 2013-02-17, 10:37   

Byłoby ekstra. Mam jeszcze jedną prośbę - ten pierścionek który kiedyś kupiłem, okazuje się, że pasuje do koperty Fiddy 1950 44mm, pod nią go kiedyś kupiłem i myślałem że do pilotki też spasuje. Miałbyś w zapasach pierścionek na "machniom" za ten mój lub odpłatnie? Reszta na PW of kors.

Santino

#88  Wysłany: 2013-02-17, 10:42   

Bibliotek@rz napisał/a:
PW

ok ;)

Bibliotek@rz

#89  Wysłany: 2013-02-17, 13:21   

No to udało się zachować bez potknięć podziałkę chronometryczną. Po zamianie wszystkiego (przede wszystkim czcionek!) na krzywe udało się ładnie przeskalować i przybliżyć o te 0.6 mm do środka okręgu (tarczy). Mam nadzieję, że tyle wystarczy, ew. będę prosił panów w Chronostarze o dopasowanie, bo wysyłam przecież w cdr edytowalnym.
Zmniejszyłem też stopień czcionek minutowych, pomniejszyłem "logo", i jakieś tam drobne kosmetyczne zmiany przy indeksach godzinowych. Uważam, że wsio i można słać do druku :)
Poproszę o jakieś fotki dotychczasowych tarcz, żeby zorientować się jak wychodzą im poszczególne podklady - jak będzie ok to zdecyduję się na ecru z połyskiem, a jeśli nie bardzo to biel z połyskiem.

Dzięki chłopaki za porady, będę relacjonował postępy prac i pochwalę się efektem końcowym.
Ostatnio zmieniony przez Bibliotek@rz 2013-02-17, 13:23, w całości zmieniany 1 raz  

Ewamilewski
[Usunięty]

#90  Wysłany: 2013-02-17, 14:54   

Lechu te 1954 i 2013 wyokrąglij. Ekrus nie ładny te białe u góry są suppperr. :)

Odpowiedz do tematu