Pies czy kot?: pies Pomógł: 30 razy Dołączył: 13 Maj 2012 Posty: 2042 Skąd: zDolny Śląsk
#1 Wysłany: 2013-01-28, 21:08 Zakupy w chistopolcity
Kumotrzy, może mi ktoś łopatologicznie, "step baj step" wytłumaczyć, jak dokonać zakupu zegarka na http://chistopolcity.com/ ?
Przymierzam się od jakiegoś czasu i... chyba trochę dygam tak bez wiedzy iść na strzała
Ktoś tam kupował? Z tego co wyguglałem, to mają najtańszą ofertę. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2013-01-29, 10:51 ]
Nikt ?
Ostatnio zmieniony przez Hogg 2013-01-29, 09:51, w całości zmieniany 2 razy
Pies czy kot?: kot Pomógł: 5 razy Wiek: 50 Dołączył: 07 Sty 2012 Posty: 694 Skąd: Radomsko
#2 Wysłany: 2013-01-29, 11:38
Brat kupowal Amfe w czystopolu Trasa sprawdzona - wybierasz ruska poczte i masz trejsing przesylki w cenie. Kwota przesylki - okolo 14 dolarsow.
Placisz pejpalem.
Tak w dużym skrócie i uproszczeniu:
1) musisz założyć konto na PayPal
2) celem dokonania jakiejkolwiek płatności (do wyboru różne metody):
- musisz zasilić konto jakimiś środkami
lub
- powiązać konto z kartą debetową
lub
- powiązać konto z kartą kredytową
Ja używam metody pierwszej. Jest najbardziej upierdliwa (trzeba przelewać środki z banku na konto PayPal i ewentualnie po transakcji nadwyżkę przelać w drugą stronę) ale wydaje się najbezpieczniejsza.
Jeśli kupujesz na zatoce, to system prowadzi Ciebie z rączkę, tylko się logujesz i potwierdzasz kolejne kroki.
Przy innych zakupach, najczęściej dostajesz od sprzedającego dane potrzebne do wykonania płatności:
- adres mailowy i kwota w jakiejś walucie, logujesz się do PayPal, wykonujesz transfer środków na podany adres mailowy w ustalonej kwocie i walucie
- kiedyś też dostałem żądanie do zapłaty od sprzedającego, w tym wypadku sprawdzasz tylko czy wszystko się zgadza i potwierdzasz transfer środków
To tak w dużym uproszczeniu, ale tak jak sugerował Segoy, trzeba zacząć od lektury
najważniejszych informacji na stronie PayPal.