Ratler Wściekły I Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Forumowy Pajacyków
Pies czy kot?: pies Pomógł: 36 razy Wiek: 52 Dołączył: 08 Lut 2012 Posty: 15991 Skąd: Zabrze
#16 Wysłany: 2013-01-26, 00:28
nie wiem czy Eneasz znajdzie czas
_________________ Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.
Miszcz Eneasz Nie dotyka zegarkow za mniej niz 20 000
#20 Wysłany: 2013-01-26, 08:02
Chłopaki ,dajcież spokój Miszczofi nad Miszcze - Eneaszowi ,o jego artyzmie chyba gdzie indziej czytane było
Ewamilewski [Usunięty]
#21 Wysłany: 2013-01-26, 08:17
To mamy zanieść mechanizm do pierwszego zakładu jaki nam się nawinie i wygrawerować za 20 zł. Tylko nie wiem po co?
Skoro kupujący nie widzi że grawer zrobiono komputerowo to znaczy że w ogóle nie zwraca uwagi na detale. Takiemu klientowi mogę przykleić blaszkę z napisem którą wytłoczę ze złotej foli i przykleję polimerem.
Autor tematu pokazał zdjęcie z ręcznym grawerowaniem i myślałem że o ten sposób mu chodziło.
Sylwek [Usunięty]
#22 Wysłany: 2013-01-26, 08:28
Ewamilewski, co to znaczy ręcznie grawerowane?? w świetle dzisiejszych gonitw za prestydżem , proszę,wytłumacz mi co znaczy ręczne grawerowanie?? ,bo ja stary jestem i mnie kojarzy się to z tym,że :każdy jeden bezwzględnie grawerunek jest inny z racji swej niepowtarzalności , bo nie ma człowieka co by 2 razy tak samo idealnie grawer swą łapą zrobił ,, cała reszta ,, czy to laser, czy pantograf z jednolitym wzorem , czy cnc z wprowadzonymi danymi ,to jedno i to samo, i w dodatku wcale nie musi kosztować ,, bo nie musi
Ewamilewski [Usunięty]
#23 Wysłany: 2013-01-26, 08:34
Sylwek zgadze się.
Grawerunek zrobiony na indywidualne zamówienie przez artystę grawera to będzie to o co mi chodziło.
Grawerunek CNC i pantografem to mogę zrobić sobie sam w warsztacie bo mam maszyny ale dzieła sztuki to tym nie zrobię.
Ostatnio zmieniony przez Ewamilewski 2013-01-26, 08:39, w całości zmieniany 1 raz
Leszek, ten grawer nie jest ręczny. Na Jutubie jest filmik, konkretnie Dornblutha od ktorego ten wątek się zaczął - jak go wykonuje. To jest maszyna sterowana numerycznie, przenosi na płytę wzory zadane na ekranie.
Dokladnie tak samo wygląda to w fabryce, tyle że maszyny są wydajniejsze. To sie robi w jednym ciągu technologicznym - grawer mostka, później igła wprowadza do rowków farbę.
#26 Wysłany: 2013-01-26, 09:28
Dzięki Alamo. Ale technika poszła do przodu, coś niesamowitego.
Grawery które mi oferowano w zakładach to były brzydkie.
Czyli szukać zakładu obróbki precyzyjnej.
Santino bo Ty trudne logo masz
Może wytraw rysunek lekko a potem popraw rylcem?
Jak ktoś coś wie to niech się podzieli wiadomościami.
Miszcz Eneasz Nie dotyka zegarkow za mniej niz 20 000
Błąd Panie Krzysztofie , Miszcz Eneasz bierze najtańsze ZUO w cenie jednego Parnisa i robi z niego cudo za 20000. To jest dopiero prawdziwy wizjoner i tfurca
_________________ Co mnie nie zabije, to mnie dopiero wk...i.
Ostatnio zmieniony przez Remik 2013-01-26, 10:09, w całości zmieniany 1 raz
Sylwek [Usunięty]
#29 Wysłany: 2013-01-26, 12:52
Remik napisał/a:
Błąd Panie Krzysztofie , Miszcz Eneasz bierze najtańsze ZUO w cenie jednego Parnisa i robi z niego cudo za 20000. To jest dopiero prawdziwy wizjoner i tfurca
a mój Tatuś całe życie mi powtarzał ,że "z gówna ,synu, bata nie ukręcisz"
i jak ja teraz Mu mam powiedzieć,że się mylił ???
Santino a jest sposób by zegarka nie rozkręcać i takie logo namalować?
[ Dodano: 2013-01-26, 13:20 ]
ALAMO napisał/a:
Leszek, ten grawer nie jest ręczny. Na Jutubie jest filmik, konkretnie Dornblutha od ktorego ten wątek się zaczął - jak go wykonuje. To jest maszyna sterowana numerycznie, przenosi na płytę wzory zadane na ekranie.
Dokladnie tak samo wygląda to w fabryce, tyle że maszyny są wydajniejsze. To sie robi w jednym ciągu technologicznym - grawer mostka, później igła wprowadza do rowków farbę.
Alamo widziałem filmik , super ale to jest produkcja tego jednostkowo nie zrobisz.
Nie ma szans bym każdy mechanizm rozbierał, do każdego mechanizmu robił matrycę i grawerował.