Poprzedni temat «» Następny temat
piaskowanie, matowienie
Autor Wiadomość
Sylwek
[Usunięty]

#46  Wysłany: 2013-01-23, 23:23   

Santino napisał/a:
Sylwek, Ale ja właśnie chcę spróbować. Tylko nic nie zrozimiałem, co i jak szlifować tym papierem 80 (60) zamiast szczotki na wolnym obrocie...

Ja lajkonik jestem i ani słowa nie zrozumialem z tego slangu :oops:

masz taki papier?? to go użyj na dostępnej Ci maszynce (dremel,czy tam inna szlifierka , ostatecznie własna łapa :D ) tylko pomału ,, przy tej gradacji papieru powinieneś uzyskać , np na kopercie z 316 zajefajny efekt przetarcia po betonowej ścianie (znacznie lepszy ,niż zwykłe szczotkowanie))

po takiej akcji ,jak wrzucisz w bęben polerski (sam możesz sobie takowy zmajstrować z napędem ręcznym , zresztą po co Ci profeska dla jednej powiedzmy koperty hmmm )
to znaczy tak : załatwiasz w sklepie ogrodniczym trochę kamyczka , wrzucasz to do metalowej puszki ,dolewasz ciutek płynu do mycia naczyń i wrzucasz obrabianą np kopertę , po czym machasz puszką w różne strony,.. wyciągasz i masz (właśnie zaoszczędziłeś około 500 pln , mogę Ci podać nr konta :złośliwiec: )

Santino

#47  Wysłany: 2013-01-23, 23:41   

Sylwek napisał/a:
trochę kamyczka

Jakiego?

Sylwek napisał/a:
mogę Ci podać nr konta

Mam :P
Adres Twoj też :złośliwiec: :złośliwiec:

Ewamilewski
[Usunięty]

#48  Wysłany: 2013-01-24, 08:29   

Witam

W zależności od kruszywa otrzymasz różne desenie.

Nie myślałem że ktoś jeszcze o takich sposobach może nie wiedzieć. Przecież na każdym forum jest to napisane.

Swoją drogą Sylwek wytycza nowe drogi dla kopert "hand made".
Jak by tak się zebrać w kilku kumotrów do "środka" to można by niezły zegarek zrobić

kaido2
Właściciel Pola Ryżowego
Zły wuj.

#49  Wysłany: 2013-01-24, 08:31   

To jest tak nowa droga jak piramidy w Egipcie.

Santino

#50  Wysłany: 2013-01-24, 09:26   

:foch:

Ratler Wściekły I
Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu
Forumowy Pajacyków

Pies czy kot?: pies
 #51  Wysłany: 2013-01-24, 10:11   

Ewamilewski napisał/a:

Nie myślałem że ktoś jeszcze o takich sposobach może nie wiedzieć. Przecież na każdym forum jest to napisane.

imo ta i następna uwaga z posta niżej zbędna, może i napisane w tysiącu miejsc ale po co w oczy kłuć kumotra że nie miał dostatecznie dużo czasu lub umiejętności żeby znaleźć info?
Ja też nie wiem jaka gradacja kruszywa i od tego mam kolegów z forum żeby mi pomogli i powiedzieli. Jak ktoś nie chce nie pisze.
Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.

Szymon
[Usunięty]

#52  Wysłany: 2013-01-24, 11:18   

Ciniol napisał/a:
Ewamilewski napisał/a:

imo ta i następna uwaga z posta niżej zbędna, może i napisane w tysiącu miejsc ale po co w oczy kłuć kumotra że nie miał dostatecznie dużo czasu lub umiejętności żeby znaleźć info?
Ja też nie wiem jaka gradacja kruszywa i od tego mam kolegów z forum żeby mi pomogli i powiedzieli. Jak ktoś nie chce nie pisze.

+1
W końcu po to forum jest. pifko
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2013-01-24, 11:18, w całości zmieniany 1 raz  

Iks
Klon Właściciela Krajowego K. Ryżowego

#53  Wysłany: 2013-01-24, 11:58   

Ewamilewski napisał/a:

W zależności od kruszywa otrzymasz różne desenie.

Dobra, ale powiedzcie jeszcze lajkonikowi: jakie desenie? Co się stanie z kopertą wrzuconą z kamieniami i płynem do naczyń do puszki ? To się wypoleruje? Wypiaskuje? Wyszczotkuje? Zmatuje? Czy po prostu sciurla?? hmmm Pamiętam zdjęcia takiej poharatanej niemiłosiernie kamyczkami maryśki z któregoś zlotu ;)

Sylwek
[Usunięty]

#54  Wysłany: 2013-01-24, 12:58   

Iks, ta puszka z kamykami , albo ze stalowymi kulkami ,to nic innego jak tzw "młyn kulowy" można sobie na jutubie zobaczyć
http://www.youtube.com/watch?v=MYesDY8TD6E

detergent ma za zadanie odtłuszczenie powierzchni ,oraz co niemniej ważne jest środkiem smarnym,
kulki lub kamyczki przy krótkim używaniu spowodują złagodzenie szlifu ,przy dłuższym wypolerują obrabiany metal
owszem jak się zapomni,że się włożyło kopertę to pewnie po jakimś czasie może się okazać,że ona zniknie :złośliwiec: oczywiście można tym sposobem idealnie wypolerować

teraz do sedna :
nie pytajcie mnie ile czasu potrzeba na osiągnięcie pożądanego efektu w przypadku produkcji kopert do zegarków , to musi ktoś wypróbować metodą doświadczalną hmmm
ja mogę Wam powiedzieć ile czasu i z jaką gradacją kruszywa obrabia się mimośród meblowy, czyli taki wichajsterek :D (ale to forum o zegarkach )

ogólnie do kopert ,czy też dekli proponowałbym skonstruować młyn kulowy z możliwością stosowania jak najmniejszych obrotów ,dobrym napedem z pewnoscią będzie wiertarka z regulacją obrotów

no to miłej zabawy majsterkowicze cool

Iks
Klon Właściciela Krajowego K. Ryżowego

#55  Wysłany: 2013-01-24, 13:26   

pifko :)

Ewamilewski
[Usunięty]

#56  Wysłany: 2013-01-24, 15:31   

Uzupełnię jeszcze wypowiedź Sylwka.

Czas kręcenia ok. 24 godziny ze śrutem stalowym.

Zastosowanie go do koperty zegarka jest zerowe tak więc na razie nie budujcie.

Wsady są różne do różnych zastosowań. Mogą nawet satynować kopertę przy okazji wyokrąglając wszystkie kanty.

Tu moja polerka, mam jeszcze wibracyjną którą używam do polerowania narzędzi.

[ Dodano: 2013-01-24, 16:15 ]
Ciniol napisał/a:
Ewamilewski napisał/a:

Ciniol zrobię tutorial z piaskowania, satynowania kopert zegarka tylko przygotuj mi projekt tarczy do drukowania w Corelu lub Cad. Czekają już na projekt. A ja dopiero dzisiaj kupiłem program.

Podstawowe wiadomości otrzymasz jak napiszesz właściwie pytanie.
Napisz co chcesz wiedzieć lub co chcesz zrobić.
A najlepiej spakuj d.upę i zapraszam do mnie będziemy się uczyć.

Nie dziw się Sylwkowi bo jemu się wydaje że takie podstawowe wiadomości to są w podręczniku i każdy powinien je znać za nim zada pytanie.

Więc co chcesz wiedzieć?
\

Grizzly
Prezes Uncle Bens'a
to taki nieświeć

#57  Wysłany: 2013-01-24, 17:55   

Cytat:
dobrym napedem z pewnoscią będzie wiertarka z regulacją obrotów

Silnik podpiąć pod falownik i będzie miód malina.

Ratler Wściekły I
Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu
Forumowy Pajacyków

Pies czy kot?: pies
 #58  Wysłany: 2013-01-24, 18:11   

Santino napisał/a:
Sylwek napisał/a:
trochę kamyczka

Jakiego?

jakaś gradacja by się przydała lub o co pytać w tym sklepie ogrodniczym?
Tak btw ja też mam rodzinę i 3 prace i nie jojecze tylko pcham ten wózek :) a od robienia tarcz mam ludzi ;) :D sztaniszta mi zrobi choć jeszcze o tym nie wie :)) :)) :))
Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.

Sylwek
[Usunięty]

#59  Wysłany: 2013-01-24, 19:15   

Cytat:
Nie dziw się Sylwkowi bo jemu się wydaje że takie podstawowe wiadomości to są w podręczniku i każdy powinien je znać za nim zada pytanie.

ejjj plask wypraszam sobie nono mnie się nic nie wydaje , ja tylko podsuwam pomysły cool odnośnie sposobów obróbki metali bazując na swej wiedzy praktycznej ,zdobytej w pewnej fabryce , ;)

a jesli ktokolwiek z Was poprzez eksperymenty (zresztą nie aż tak kosztowne ) wykorzysta to w celu zegarkowym ,to będzie świetnie.. :))

Ewamilewski
[Usunięty]

#60  Wysłany: 2013-01-24, 21:22   

Sylwek napisał/a:

a jesli ktokolwiek z Was poprzez eksperymenty (zresztą nie aż tak kosztowne ) wykorzysta to w celu zegarkowym ,to będzie świetnie.. :))

Korzystam kulki już zamówione. Zobaczymy efekty w przyszłym tygodniu bo w domu mam tylko szkło 180.

Podsuwaj nam więcej pomysłów odnośnie polerowania i szlifowania kantów.

Odpowiedz do tematu