Pies czy kot?: kot Pomógł: 1 raz Wiek: 61 Dołączył: 04 Gru 2011 Posty: 525 Skąd: Śląsk
#1 Wysłany: 2013-01-09, 20:15 Wojskowe Wostoki
Kumotrowie
Mam w zbiorach takie Wostoki. Niektórzy mówią że wojskowe ???
Szukałem takich w kolekcji innych znanych kolekcjonerów i znalazłem ale zastanawiam się który to oryginał.
1. Na poczatek mój Komandirski
a to trzy modele z kolekcji Netgrafika :
Każdy w innej kopercie. Dwa różne mechanizmy : 2234 ze stop sekunda i standardowy 2214.
Ale ma tez taki jak mój tylko z innym mechanizmem.W moim jest 2234 ze stop sekundą a tu 2214
Ktoś mi powie w jakiej kopercie powinien być oryginał i z jakim mechanizmem ?
Wg mnie ten mój to oryginał.
2. Kolejne dwa moje Wostoki
i z kolekcji innego kolekcjonera :
Koperty te same, pomijam wskazowki w jednym z moich. Więc chyba w miare oryginalne.
W środku 2214 bez sekundy. Tak jak powinno być.
Ale idąc dalej spotykam takie modele :
Tarcze te same ale koperty już inne. Czy te tarcze montowane były i w " uszatkach " i w takich zwykłych kopertach ?
Pomógł: 19 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 6105 Skąd: W.
#8 Wysłany: 2013-01-09, 21:53
Kris napisał/a:
Ok. Tez tak myślałem
Ok. rozumiem że występowały mechanizmy 2214 i 2234.
A co sądzisz o tych kopertach ?
Fakt, przeoczyłem to okienko ale tarcze bez okienka takie same
Koperty wyglądają OK. Charakterystyczne jest to podcięcie na koronkę.
Koronka w tym w srebrnej kopercie, po lewej nieoryginalna, o wskazówkach sam wspomniałeś, chociaż sekundowa jest chyba w porządku.
Były (sekundowe) takie jak u Ciebie lub z grotem na końcu takie jak na fotkach Montera.
Tarcze o podobnym wzorze, ale w końcu to Wostok więc nie powinno dziwić
Dla mnie genialne, a ta stara luma wygrzana i naświetlona w letnim słońcu nabiera nowego życia i potrafi długo świecić nawet po tylu latach.
Edit:
W tym Twoim "złotym" Komandirze na pierwszej fotce też masz sekundową z grotem.
Dopiero teraz się dopatrzyłem.
_________________ The future will start tomorrow, not today.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 1 raz Wiek: 61 Dołączył: 04 Gru 2011 Posty: 525 Skąd: Śląsk
#9 Wysłany: 2013-01-10, 17:49
Dzieki Yakovlev za info. Faktycznie luma daje ostro.
Mam jeszcze jednego takiego "wojskowego ". Nie Komandir a Wostok. Wydaje mi sie że to mały rarytas. Nigdzie takiego nie spotkałem. Zobacz sam :
Pomógł: 19 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 6105 Skąd: W.
#13 Wysłany: 2013-01-10, 19:22
Nawet w katalogach takich nie zauważyłem.
Drugi raz w życiu widzę (na fotkach ) z taką tarczą.
Wcześniej spotkałem takiego w kopercie chyba od Ałmaza (foto poniżej).
Ten Twój, Kris, wygląda bardziej "prawdziwie", tzn. dla mnie, pod względem estetycznym. Czy takie wychodziły w oryginale - nie wiem.
_________________ The future will start tomorrow, not today.
#14 Wysłany: 2013-01-10, 19:36
Yakovlev napisał/a:
:shock:
Nawet w katalogach takich nie zauważyłem.
Drugi raz w życiu widzę (na fotkach ) z taką tarczą.
Wcześniej spotkałem takiego w kopercie chyba od Ałmaza (foto poniżej).
Ten Twój, Kris, wygląda bardziej "prawdziwie", tzn. dla mnie, pod względem estetycznym. Czy takie wychodziły w oryginale - nie wiem.
Koperta faktycznie od Ałmaza. Tarcza, wskazówki, sekundnik identyczne jak w moim. Szkoda że nie masz zdjęcia werku
Też nigdzie takiego nie spotkałem - oprócz czywiście tego który mam w kolekcji.
Poatrząc na pokazywane wczesniej Komandiry i Wostoki to ten mój faktycznie sprawia że jest bardziej autentyczny niż ten w kopercie od Ałmaza. Z oryginalnej koperty moze ktoś zrobił kolczyki