Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#1 Wysłany: 2012-12-02, 18:38 Waltham z 1865 roku - prawdziwny :)
Dla tych, co nie bywają ani na KMZiZ, ani na PMWatch:
Ostatnio szarpnąłęm się na Walthama wyprodukowanego tuz po zakończeniu Wojny Secesyjnej,w 1865 roku:
Przepiękny, oryginalny, i w niezłym stanie - chodzi dziarsko, po całym dniu wciąż pokazuje właściwą godzinę - coś pięknego
Sylwek [Usunięty]
#2 Wysłany: 2012-12-02, 18:45
pmwas, zegar śliczny , natomiast moje pytanie brzmi ,, czy aby jesteś pewien że używano już wtedy niebieskich śrubek?? tak mnie one maźnięte później wyglądają
Spam [Usunięty]
#3 Wysłany: 2012-12-02, 18:49
Piękny... pewnie się nie zgodzisz, ale ja w tym mechu widzę piękną angielską robotę, trzeba przyznać, że w parę lat Amerykanie uczynili z tych zegarków istne cuda... nawet niektóre jednodolarówki wyglądają lepiej niż niejedna kłalitna cebula dla ludu za tygodniówkę... piękność...
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#4 Wysłany: 2012-12-02, 18:53
Super zegar w super stanie,gratulacje!Mój to 1885,czyli młodzieniaszek.
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#5 Wysłany: 2012-12-02, 18:58
Sylwek napisał/a:
pmwas, zegar śliczny , natomiast moje pytanie brzmi ,, czy aby jesteś pewien że używano już wtedy niebieskich śrubek?? tak mnie one maźnięte później wyglądają
Niebieskich śrubek używano już za czasów Dennison Howard & Davis, czy w Walthamach jeszcze sprzed wojny secesyjnej. Praktycznie od samego początku. Taka konfigurację, że wszystkie są niebiesikie, a w mostku balansu są trzy srebrne też już widywałem.
Spam [Usunięty]
#6 Wysłany: 2012-12-02, 19:03
...czasem oglądają aukcje na aledrogo widuje się stare angielskie łocze z fuse z takimi śrubkami... na pewno i to zaszło do usa...