Poprzedni temat «» Następny temat
Odnowienie tarczy
Autor Wiadomość
bonokce
Sprzedawca Ryżu

#1  Wysłany: 2012-11-06, 21:48   Odnowienie tarczy

Panowie mam takie pytanko, czy jest jakiś sposób żeby nałożyć na tarcze nadruk samodzielnie. Mam pewna stara tarcze, która posiada indexy wypukle oraz namalowane. Myślałem nad tym żeby, indexy wypukle usunąć zrobić skan lub zdjęcie tarczy z malowanymi indexami, następnie pomalować na biało cala tarcze i nie wiem wydrukować na czymś te indexy stare poprawione, i pomalować sprayem bezbarwnym. Kiedyś były takie tatuaże, które sie zwilżało i nakładało może cos w ten deseń, ale czy można wykonać taki samodzielnie?

Maxio

#2  Wysłany: 2012-11-06, 21:57   

...bonokce, oddaj do fachowców i nie kombinuj, chyba, że nie ma ona dla Ciebie wartości, to wtedy możesz sobie kombinować, ale zrobić kalkomanię (bo chyba o to chodzi) będzie ciężko...tak mi się wydaje

Sylwek
[Usunięty]

#3  Wysłany: 2012-11-06, 22:11   

bonokce, te indeksy wypukłe to raczej po zdjęciu z tarczy zostawią pewne ślady ,które trzeba będzie jakoś zatuszować (najczęściej szpachel ,) choć w przypadku tarczy zegarkowych zajebibi jest biała masa stomatologiczna -jak masz znajomego protetyka to temat załatwiony, bo nie dość ,że zaklei to i odpowiednio wygładzi .
Jeśli chodzi o malowanko ,nadruki etc ,, nie stosuj żadnych kalkomanii, zrób sobie projekt i idź z tą tarczą do dowolnej agencji reklamowej ( nie dużej) ,tam zrobią Ci nadruk techniką tampondruku , w moim mieście bez problemu 2-3 kolory to wydatek rzędu około 100 pln-ów
pozdrawiam i powodzenia ;)

Jacek.
Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu
Sfermentowanego.

#4  Wysłany: 2012-11-06, 22:36   Re: Odnowienie tarczy

bonokce napisał/a:
Panowie mam takie pytanko, czy jest jakiś sposób żeby nałożyć na tarcze nadruk samodzielnie. Mam pewna stara tarcze, która posiada indexy wypukle oraz namalowane. Myślałem nad tym żeby, indexy wypukle usunąć zrobić skan lub zdjęcie tarczy z malowanymi indexami, następnie pomalować na biało cala tarcze i nie wiem wydrukować na czymś te indexy stare poprawione, i pomalować sprayem bezbarwnym. Kiedyś były takie tatuaże, które sie zwilżało i nakładało może cos w ten deseń, ale czy można wykonać taki samodzielnie?

Istnieje kalkomania do drukarek laserowych i termotransferowych.

Gboo.

Santino

#5  Wysłany: 2012-11-07, 07:23   

bonokce, A czemu chcesz likwidować nakładane indeksy?

bonokce
Sprzedawca Ryżu

#6  Wysłany: 2012-11-07, 18:29   

Żeby pomalować całą na biało.

Santino

#7  Wysłany: 2012-11-07, 19:27   

Ale nie chcesz już mieć tych indeksów?

Jeśli są nakładane, to każdy indeks jest mocowany na dwóch nóżkach - zostaną Ci po nich dziury.

Może oddaj tą tarczę do renowacji - zdejmą indeksy, odmalują jak będziesz chciał, zrobią stosowny nadruk i założą indeksy spowrotem. ;-)

bonokce
Sprzedawca Ryżu

#8  Wysłany: 2012-11-07, 23:20   

No wlasnie chce je miec, ale nie chce ich pomalowac. Dlatego chcialbym zdjąc indexy pomalowac na bialo, nalozyc kalkomanie prysnac bezbarwnym i zalozyc spowrotem.

goral35
[Usunięty]

#9  Wysłany: 2012-11-14, 18:55   

jeśli indexy są wystające to sprawa jest bardzo prosta, odtłuszczasz tarczę, mocujesz np w szypczykach berzesz lakier w sprayu w kolorze jakim chcesz mieć tarczę , malujesz i czekasz 24h aż wyschnie, później tarcza do góry nogami na papier wodny 2500 na płaskim stole i pomalutku ścierasz farbę z indeksów, po tym wystarczy przepolerować indexy jakąś pastą polerską i nałożyć nowe napisy ! gotowe :P

Sylwek
[Usunięty]

#10  Wysłany: 2012-11-14, 18:57   

goral35, a jak indeksy nie mają prostopadłego grzbietu??? to wtedy jak to szlifujesz? :złośliwiec: lub polerujesz? może szlifierką kątową??
Ostatnio zmieniony przez Sylwek 2012-11-14, 19:04, w całości zmieniany 1 raz  

Ratler Wściekły I
Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu
Forumowy Pajacyków

Pies czy kot?: pies
 #11  Wysłany: 2012-11-15, 23:07   

na wystające indeksy można nałozyć pędzelkiem 00 taką "farbkę" modelarską Maskol - generalnie służy właśnie do maskowania powierzchni przed malowaniem np. areografem.
Po wszystkim ściąga się ją poniewż przypomina lateks.
Bo każdy z nas ma tu jakąś swoją niszę. Jeden lubi kwarce, inny vintage. Inny tworzy tarcze sygnowane swoim inicjałem. I piękno pasji polega na tym, że wszyscy się tu mieszczą i wszyscy wzajemnie swoją pasję szanują.

Sylwek
[Usunięty]

#12  Wysłany: 2012-11-15, 23:10   

Ciniol, można maskol , można chlorokauczuk jaki , a ogólnie wystarczy czymkolwiek tłustym pociągnąć ,np olejem jadalnym hmmm

bonokce
Sprzedawca Ryżu

#13  Wysłany: 2012-11-16, 16:36   

Dobry pomysł z tym żeby wcześniej te indexy pomalować, akurat latex w płynie w domu mam to możę się za to zabiore. Dzięki za pomoc

Odpowiedz do tematu