#1 Wysłany: 2012-11-14, 01:22 Open heart na dobry początek
Witam serdecznie.
Ledwo się przywitałem a już próbuję wykorzystać wiedzę forumowiczów
Marzy mi się zegarek "open heart", jest coś w tym hipnotycznym ruchu koła balansu ... a wiadomo, prawdziwy tourbillon jest daleko poza zasięgiem cenowym.
Ba, nawet Orient ze swoimi bardzo fajnymi open heat'ami wymyka się finansowo.
W kieszeni na takie cudo miałbym gdzieś 200 zł, na droższe zabawki musiałbym grzecznie poczekać i dozbierać. Wiem że brzmi to śmiesznie, ale jako student utrzymujący się samodzielnie - znaczenie ma każde 5 zł, nie mówiąc o setkach Na wiele mnie nie stać, ale serce by chciało...
Mam możliwość zakupu takiego Tempo D'Oro (spod skrzydeł Tchibo) za 100zł:
Trochę więcej informacji można znaleźć tu: http://zegarkiclub.pl/for...rotka-recenzja/
(wiem że istnieją pewne animozje między tutejszym forum a tzw. "kizi", jeżeli niemile widziane jest podawanie linków do ich zasobów dać znać - usunę )
W stanie niemal idealnym, niestety bez gwarancji (brak paragonu). Przyznam że odpowiada mi styl, jednak nie mam pojęcia "co to jest" ani jak wygląda "w życiu". Pogrzebałem w necie, nie udało mi się jednak znaleźć jednoznacznej opinii dotyczącej jakości i trwałości tego cuda. Mechanizm nieznanego pochodzenia (przynajmniej mi nie udało się dotrzeć do żadnych informacji) ponoć znacznie ustępujący czemukolwiek spod marki Seagull i innych "porządnych chińczyków", nie wiem jak z wykonawstwem.
Tak że jestem w kropce, nie wiem czy decydować się na zakup czy czekać, dozbierać i kupić coś z bardziej znanego dalekowschodzniego źródła, np. Tao International:
Wyglądają naprawdę smakowicie - pytanie czy różnica w cenie idzie w parze z różnicą w jakości?
Wdzięczny byłbym za wszelkie przemyślenia, opinie, sugestie. Nie znam wszystkich "azjatów" wartych uwagi, nie wiem którzy mają modele open heart, tak że dowolne inne propozycje są mile widziane.
No wiem jak Tourbillon wygląda, wiem też że owo małe dzieło sztuki raczej mnie nie dotyczy - cena z innego świata
Dlatego pytam o Open Heart'y które mi się podobają, z czysto estetycznych względów. Może to kwestia gustu, mi natomiast bardzo podoba się widok pracującego mechanizmu...
Kwestia tylko wyszukania zegarka Open Heart odpowiedniej jakości w moim zasięgu cenowym.
Sylwek [Usunięty]
#9 Wysłany: 2012-11-14, 07:34
Grim, a czy aby koniecznie musi mieć osoba tą dziurę od góry??? A może poszukać czegoś z przeźroczystym deklem i oglądać sobie mechanizm po zdjęciu zegarka z łapki ?
Pomógł: 33 razy Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 6275 Skąd: Warszawa
#10 Wysłany: 2012-11-14, 08:28
Grim, zegarki z tchibo nie sa zle, choc jesli chodzi o jakosc tego dziurbillona to nie wiem.
Pamietaj, ze niestety wiekszosc tao to homage/kopie istniejacych zegarow z innym logo, wiec sam sobie musisz odpowiedziec na pytanie, czy Twoj wewnterzny burak to akceptuje, czy nie
w tym budzecie nie poszalejesz, ale szukalbym czegos od alphy albo parnisa (jest portugalec z dziura).
Jakies komplikacje ma miec? czy po prostu dziure?
Grim , z reguły jest tak, ze gusta i zapatrywania zegarkowe z początku "choroby" ewoluują w jej trakcie. Lepiej więc, skoro u ciebie na razie krucho z kaską, kup tego tchibowca. Taniej raczej nic nie będzie, chyba, ze jakiś Goer z puszki po konserwie(odradzam). Wydasz najmniej, zegarek za te pieniądze OK, a potem się zobaczy..
_________________ Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
Grim, a czy aby koniecznie musi mieć osoba tą dziurę od góry??? A może poszukać czegoś z przeźroczystym deklem i oglądać sobie mechanizm po zdjęciu zegarka z łapki ?
A czemu nie dziura z góry? Mam już codzienne, grzeczne Seiko 5 ze szkiełkiem od dołu, codzienny kwarc Pulsara i stary, garniturowy Glashutte. Teraz chciałbym coś bardziej ekstrawaganckiego, jako ciekawostkę. Open heart'y mają swój urok, dobrze zakomponowany na tarczy otwór ukazujący koło balansu jest świetnym ozdobnikiem.
Odkąd miałem w ręku Orient'a WZ0061DA chodzi mi takie coś po głowie i spokoju nie daje
beceen napisał/a:
Pamietaj, ze niestety wiekszosc tao to homage/kopie istniejacych zegarow z innym logo, wiec sam sobie musisz odpowiedziec na pytanie, czy Twoj wewnterzny burak to akceptuje, czy nie
Uuuu, a to mnie trochę zniechęciło do Tao Int. "Inspirację" bardziej znanym modelem zrozumiem (nawet wśród droższych, zachodnich wytwórców widać często podobieństwa, wynikające z podobnej myśli estetycznej, mody czy podpatrywania konkurencji ) ale bezpośredniej kopii jednak nosić bym nie chciał.
Ktoś wie może czy kopią czy wymysłem własnym Tao jest ten model: http://www.myeasypics.com...115&img=36a.jpg
beceen napisał/a:
(jest portugalec z dziura).
Faktycznie, i to całkiem fajny. Alpha też wypuściła coś podobnego - jakościowo lepsze od Tao? Chyba trzeba będzie na nie zapolować, albo zdecydować się na tego Tchibowca...
Z uwagą trzeba przeglądać bazar...
Ostatnio zmieniony przez Grim 2012-11-14, 11:57, w całości zmieniany 1 raz
ta to jest Cartier w trochę innym wydaniu, ale Tao robiteż wersje bez dziury ktora jest dużo ciekawsza, a ma chyba gmt, i nie jest tak bezpośrednio zerżnięty każdy szczegół, sam na takiego mam ochotę
tak wyglada oryginał
tao to bardzo dobre zegarki, poszukaj na ich stronie mają wiele modeli, chociaż większość w mniejszym czy większym stopniu są inspirowane.
Ostatnio zmieniony przez pr00 2012-11-14, 12:54, w całości zmieniany 1 raz
znaczy,ten - http://store.taowatch.us/...etail/2a.11.jpg tak, zdecydowanie żywcem Cartier, to mi go skreśla więc z potencjalnych nabytków (to i okrutnie paskudna koronka )
Mi chodzi konkretnie o tego - http://www.myeasypics.com...115&img=36a.jpg (w różnych wariacjach kolorystycznych), nie widzę go w Cartier'ach na google (więc pewno coś innego?)
capt66 napisał/a:
ale Tao robiteż wersje bez dziury ktora jest dużo ciekawsza
Hmm... można by dyskutować, kompozycja tarczy + wciąż ta koronka... znacznie mniej mi się podoba niż wersja z sercem. Ale to raczej kwestia gustu i uprzedzeń do dziurawej tarczy
Swoją drogą widzę że sugerowane Parnis i Alpha w wersji Open heart też dość mocno "inspirują się" pewnym Cartier'em Ale powiedzmy że jeszcze na granicy są....
Ostatnio zmieniony przez Grim 2012-11-14, 13:54, w całości zmieniany 4 razy