Poprzedni temat «» Następny temat
Czy ten Oris DB3 to oryginał
Autor Wiadomość
Blaz
[Usunięty]

#346  Wysłany: 2012-09-08, 19:19   

Że się zacytuję:

Cytat:
Nie zawsze antyrefleks musi być mocno widoczny, by spełniał swoje zadanie. Ba! Najlepszy antyrefleks to jest taki, którego dostrzegasz tylko i wyłącznie pod odpowiednim kątem, a nie w dużym zakresie.

cool

andrewjohn
Starszy Ryżowy
Sierściuchowaty

Pies czy kot?: kot
 #347  Wysłany: 2012-09-08, 19:30   

Ale Blazie kochany, mnie nie chodzi o to, żeby widzieć sam AR, tylko jego działanie, czyli niwelowanie refleksów, odbić światła. I to właśnie działanie AR wydaje mi się w BC3 takie se...bo działa tylko pod pewnymi kątami patrzenia.
Ostatnio zmieniony przez andrewjohn 2012-09-09, 10:56, w całości zmieniany 3 razy  

Rudolf

#348  Wysłany: 2012-09-08, 19:34   

A tam jest powłoka na zewnątrz czy od wewnątrz , bo to też różnica ?

andrewjohn
Starszy Ryżowy
Sierściuchowaty

#349  Wysłany: 2012-09-08, 19:36   

Ja nie mam pojęcia,jaki tu jest ( i czy w ogóle jest), ale słyszałem, że ten wewnetrzny gorzej działa.

Blaz
[Usunięty]

#350  Wysłany: 2012-09-08, 19:44   

andrewjohn napisał/a:
Ale Blazie[b][/b] kochany, mnie nie chodzi o to, żeby widzieć sam AR, tylko jego działanie, czyli niwelowanie refleksów, odbić światła. I to właśnie działanie AR wydaje mi się w BC3 takie se...bo działa tylko pod pewnymi kątami patrzenia.

Mnie działał pod każdym kątem. :))

andrewjohn napisał/a:
Ja nie mam pojęcia,jaki tu jest ( i czy w ogóle jest), ale słyszałem, że ten wewnetrzny gorzej działa.

A kanapka smarowana masłem w lewą stronę smakuje gorzej niż ta smarowana w prawą. cool

Działają tak samo, ale w praktyce zewnętrzny jest gorszy, bo znacznie bardziej narażony na uszkodzenia.

andrewjohn
Starszy Ryżowy
Sierściuchowaty

#351  Wysłany: 2012-09-08, 19:54   

Blaz napisał/a:

Mnie działał pod każdym kątem. :))

Działają tak samo, ale w praktyce zewnętrzny jest gorszy, bo znacznie bardziej narażony na uszkodzenia.

No to na pewno i pewnie może się po jakimś czasie zetrzeć. :(

A ciekawe, jakie spostrzeżenia co do działania AR maja inni użytkownicy Orisa BC3

bEEf
Właściciel Krajowego Kartelu Ryżowego
Jestę Hipsterę

#352  Wysłany: 2012-09-09, 20:20   

Blaz napisał/a:
Działają tak samo

:?: Co z tego, że zasada działania jest taka sama, efekt wewnętrznego jest słabo zauważalny. Zdecydowanie bardziej upierdliwe są odbicia na zewnątrz.

andrewjohn
Starszy Ryżowy
Sierściuchowaty

#353  Wysłany: 2012-09-12, 11:18   

bEEf napisał/a:
Blaz napisał/a:
Działają tak samo

:?: Co z tego, że zasada działania jest taka sama, efekt wewnętrznego jest słabo zauważalny. Zdecydowanie bardziej upierdliwe są odbicia na zewnątrz.

To samo słyszałem. Dlatego podejrzewuję, że jak już, to w rzeczonym Orisie jest wewnętrzny AR i to słabszego (starszego?) typu.

Blaz
[Usunięty]

#354  Wysłany: 2012-09-12, 11:23   

Ale oczywiście, że w Orisie jest wewnętrzny AR. Gdyby był zewnętrzny to bym go nawet butem nie trącił. :))

A nie znam AR nowszego i starszego typu. cool

Woytec60
[Usunięty]

#355  Wysłany: 2012-09-12, 11:52   

Nie wiem, jak to jest w zegarkach ale z fotograficznego rynku wiem, że AR ewoluuje jak wszystko inne.
Starsze obiektywy z zasady gorzej radzą sobie pod światło i nie myślę tu o tych najstarszych, zupełnie pozbawionych antyrefleksu ale i o tych sprzed kilku, kilkunastu lat.
Poza tym w grę wchodzi również cena, obiektywy droższe na ogół mają lepsze powłoki (lub po prostu ich więcej) niz te najtańsze.
Możliwe, ze te prawidłowości dotyczą też szkieł do zegarków bo dlaczego nie?

Blaz
[Usunięty]

#356  Wysłany: 2012-09-12, 12:00   

W okularach są oczywiście te same sytuacje, ale z tego, co ostatnio się dowiedziałem przy zmianie okularów same różnice między generacją powłok są minimalne. Większą różnicę robią dodatki - olejofobowe czy hydrofobowe - ale to nie dotyczy akurat zegarków. :))

Zresztą na chłopski rozum biorąc: jeśli ktoś nie umie dostrzec różnicy między AR zewnętrznym, a wewnętrznym, czy nawet między szkłem z AR a tym bez AR, to dostrzeże różnicę między AR 1 a 2 generacji? :)

Woytec60
[Usunięty]

#357  Wysłany: 2012-09-12, 12:14   

Wątpię hmmm

andrewjohn
Starszy Ryżowy
Sierściuchowaty

#358  Wysłany: 2012-09-12, 17:50   

Też troche interesuje sie fotografią, stąd moje podejrzenia co do nowszej generacji AR, pdobnie jak Woytca. Ale oczywiscie się na tym nie znam, dlatego pytam mądrzejszych w tej dziedzinie. :) Ja przedstawiłem tylko moje subiektywne odczucia związane z porównaniem BC3 z innymi moimi zegarkami. Myślę, że temat AR w Orisie BC3 można uznać za wyczerpany.

Odpowiedz do tematu