Pany, część Osób czytała o moim skradzionym żółtym Boschett'cie.
Sprawa wygląda w skrócie tak:
- ktoś się nie bał i zegarek z paczki wyciągnął (ewentualnie sprzedawca go tam nie włożył, ale tu raczej wątpię)
- zgłosiłem reklamację na poczcie - na razie odpowiedzi brak
- zgłosiłem (dzięki Ciniol za pomoc) sprawę na policję - odpowiedzi na razie brak
- zgłosiłem spór w PayPal.
- sprzedawca zgłosił sprawę do USPS - zajmują się sprawą. Poinformował mnie, że dostał informację, że będzie zwrot kwoty z ubezpieczenia.
I wszystko niby ok, ale...
- PayPal zamknie mi sprawę, jeśli nie przekształcę jej w roszczenie za kilka dni. Jednocześnie, sprzedawca jeszcze nie dostał zwrotu kasy z USPS.
Zaproponował mi, że odda mi połowę kasy od razu jak zamknę spór na PP, a resztę, jak dostanie zwrot.
I teraz prośba o poradę - zrobić tak jak proponuje - czyli zamknąć/poczekać aż PP zamknie spór, i potem czekać na resztę kasy od niego?
Czy przekształcić spór w roszczenie i liczyć, że PP rozstrzygnie na moją korzyść?
Pies czy kot?: pies Pomógł: 62 razy Dołączył: 11 Kwi 2012 Posty: 9082 Skąd: Polska
#5 Wysłany: 2012-09-03, 09:56
Santino, czy zaufasz człowiekowi, którego nigdy nie widziałeś na oczy?? Nic o nim nie wiesz? Nigdy nie zobaczysz? Musi Ci oddać niemałą kwote, czyli na układzie (paypal) jest w plecy??
machlo napisał/a:
Nie liczyłbym na to, że odezwie się do Ciebie więcej, jak zamkniesz mu spór na paypalu.
+1
ooo przekroczyłem 800 postów
_________________ "Mnogość zegarków nie zwiększy zasobu czasu." AP
Ostatnio zmieniony przez Apa13 2012-09-03, 09:57, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 62 razy Dołączył: 11 Kwi 2012 Posty: 9082 Skąd: Polska
#8 Wysłany: 2012-09-03, 10:04
Santino, ale masz do nich bliżej. Nie zarabiasz na nich? Pomagacie sobei bardziej bezinteresownie w ramach hobby.
Santino, ja ufam ludziom, ale nie na allegro, ebayach etc. Z 3 razy już się przejechałem.
Moja babcia powiada w kwestiach finansowych i rozliczeń. "Kochajmy się, jak bracie, ale liczmy, jak żydzi ( tzn nie naciągając, ale rozliczając)"
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 3028 Skąd: z Poznania :)
#10 Wysłany: 2012-09-03, 10:12
Svedos napisał/a:
Ja bym przekształcił spór w roszczenie, jeśli koleś jest kumaty to powinien to zrozumieć, i jessli pisze prawdę to i tak USPS odda mu kasę.
Też chyba bym tak zrobił.
Bo na wypłatę odszkodowania od kuriera - na to można długo czekać.
Czy paczka była naruszona gdy ją odbierałeś?
Podpisałeś, że wszystko OK?
Jeśli tak, to będą robić problemy z wypłatą.....
Poza tym - jak dowiesz się, że już wypłacili a On się np. ociąga?
bEEf Właściciel Krajowego Kartelu Ryżowego Jestę Hipsterę
Pomógł: 12 razy Wiek: 46 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 5341 Skąd: Warszawa
#11 Wysłany: 2012-09-03, 10:13
A, to trochę zmienia postać rzeczy - to znaczy, że ten kolo to nie handlarz? Bo jak jest aktywnym uczestnikiem forum, to raczej nie zrobi sobie z mordy cholewy...
_________________ Pupcia rubcia salcesonik, heloł beloł w dupę słonik!
#12 Wysłany: 2012-09-03, 10:17
Santino, może wyjasnij mu, że nie jest to pewna, miła sytuacja. Obawiasz się co będzie jak paypal zamknie sprawę. Za krótko sie znacie, abyś mu w pełni zaufał. Zły smak i tak pozostanie, zaginął dość drogi zegarek, nerwy etc, każdy jest w plecy.
Santino, ja bym chyba jednak nie ryzykowal. Ewentualnie poszperal po WUSie kto co od niego kupowal i moze z tej strony sprawdzil jego rzetelnosc. Niemniej zycze powodzenia w odzyskaniu gotowki.
_________________ "Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.