Pies czy kot?: kot Pomógł: 1 raz Wiek: 61 Dołączył: 04 Gru 2011 Posty: 525 Skąd: Śląsk
#61 Wysłany: 2012-06-17, 16:06
Odgrzeję troche stary temat.
Wpadło mi w ręce ostatnio coś takiego jak poniżej na zdjeciach. Było to strasznie zasyfione. Myślałem że to jakaś Lira baz też Sura ale po otwarciu okazało się że zegarek nazywa się Penza. Pierwszy raz widzę takie cudo. Mechanizm jest oczywiście zwiezdowski ale tu kolejna niespodzianka. Mechanizm jest na 16 kamieniach a nie jak w innych Zwiezdach na 15.
Balans sprawny lecz nadaje sie do czyszczenia i szkiełko do dorobienia.
Pytanie do kolegów "rusofili. Możecie powiedzieć coś więcej na temat tego zegarka?
Może macie jakieś zdjęcia?
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#62 Wysłany: 2012-06-17, 16:41
Pierwszy raz coś takiego widzę A ta koperta to chyba jakiś prototyp
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Spam [Usunięty]
#63 Wysłany: 2012-06-17, 17:10
...i wystarczy nieco zmienić design koperty i zwyczajna gwiazda wygląda nie do poznania
Pomógł: 19 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 6105 Skąd: W.
#74 Wysłany: 2018-03-09, 23:16
Golden shovel
Wg poniższego fragmentu dokumentu w 1953 r. opracowany został lut do lutowania stali nierdzewnej, docelowo do produkcji kopert zegarków Zwiezda.
Nie bardzo wiem co tam lutować? Chyba te stałe teleskopy?
W efekcie powstał taki prototyp. Nie dość, że w stali to jeszcze zmodyfikowali mechanizm do centralnej sekundy. Ta modyfikacja podobno jeszcze z wczesnych lat 40-tych.
Do produkcji nie wszedł. Powstało kilka (???) egzemplarzy. Poniżej jeden z nich.
Photo by rastafar-german242
_________________ The future will start tomorrow, not today.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#75 Wysłany: 2018-03-10, 05:35
super ciekawostka!wygląda jak typowy niemiecki wynalazek z lat trzydziestych.
ps
lutowany jest dekiel.
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.