Oznaczenia mechanizmów radzieckich są bardzo proste i systemowe.
Kazdy werk określają 4 cyfry, i ew. rozwinięcie po kropce - może to być do 2 znaków literoo-liczbowych.
Dwie pierwsze cyfry to średnica mechanizmu, dwie kolejne jego wariacja. Są one tożsame dla wszystkich producentów, i są wśród nich prawidłowości - np. każdy mechanizm z końcówką 09 będzie mechanizmem z centralną sekundą, z 14 - z centrajna sekunda i datownikiem itp.
Nie byłbym sobą gdybym nie wrzucił czegoś o moim ulubionym k-43, ale to tylko poglądowo, bo dla wielu to bariera językowa nie do pokonania - na wszystko jest sposób
Stare wydania zegarmistrzostwa mam na półce, przejrzałem i przynajmniej obcych grafik nie stwierdzam. Co do tekstu - wiadomo, wszewlkie prawa do koła ma Cywilizacja Zachodu, reszta to podróbkarze - zatem ów wytrysk imperialnego przydupasa pomijam.
Czy któremuś z kumotrów wiadomo jakoby były wydania "Zegarmistrzostwa" zawierające skopiowane bez zezwolenia rysunki lub nie pasujące stylistycznie fragmenty tekstu?
J.
PS: Sam cierpliwy pan Watkins ze sprawdzaniem swpich obcojęzycznych danych zadaje sobie trudu - o, tyle:
"Zegarki, Z
Praktyczny podrecznik fachowy
Russia:, 1956, 766 pp, ill.
Repair (Russian).
Some doubt about the author’s name and title which have appeared variously in catalogues; the
author may be Zegarki or Szosta."
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2011-08-10, 10:56, w całości zmieniany 2 razy
Spam [Usunięty]
#15 Wysłany: 2011-08-07, 18:55
Zawsze wiedziałem że nie warto się zachwycać tymi anglosasami. Oj gupi ja gupi
Ostatnio zmieniony przez Spam 2011-08-07, 19:00, w całości zmieniany 1 raz