#23 Wysłany: 2012-04-29, 19:26
Podepnę się pod temat - w końcu jest o wymiarach mołni
Pytanie z gatunku bezpośrednich: czy osie sekundowe w molniach 3601 i 3602 są zamienne? Mam dwie mołnie: jedną starszą, ładnie zdobioną (to ta niższa ~3.4mm wysokości) i w niej oś sekundowa wystaje jakieś 0.5mm (może 0.6mm, oś jest zakończona na ostro), standardowo była tam tarcza z podfrezowaniem na subtarczkę sekundową i wskazówkę można było założyć bez problemu i drugą, nowszą bez zdobień (wysokość ~4.6mm), w której oś sekundowa wystaje ~0.8mm (jest też tępo zakończona). Problem w tym że do starszej mołni chciałem założyć tarczę bez podfrezowania na subtarczkę sekundową, która jest jeszcze minimlnie grubsza os tej z podfrezowaniem i tu już zaczyna trochę brakować osi sekundowej (niby wkazówka jakoś łapie, ale to tak na słowo honoru (tarcza przylega do mechanizmu idealnie) idealnie byłoby dla mnie, gdyby można by było przełożyć samą oś z nowszej mołni do starszej i wtedy na pewno nie byłoby problemu... Mogę ewentualnie spróbować jeszcze zdjąć trochę materiału z tarczy (jest przed drukowaniem), ale to średnio przyjemna sprawa
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#24 Wysłany: 2012-04-29, 20:02
Cytat:
Pytanie z gatunku bezpośrednich: czy osie sekundowe w molniach 3601 i 3602 są zamienne?
Z punktu widzenia serwisanta, wymieniacza to nie, natomiast z punktu widzenia zegarmistrza to tak, bo to sobie takowa odpowiednio skróci albo wydłuży w zależności do jakiego z jakiego werku idzie ta oś.
#25 Wysłany: 2012-04-29, 21:19
kaido2 - dzięki za odpowiedz Zaintrygowałeś mnie tym "skróci albo wydłuży" a dokładniej drugą częścią To oznacza, że taką oś można wysunąć tak, żeby wystawało jej tyle ile jest nam potrzebne? Ewentualnie, że można przełożyć oś z mechanizmu, który ma ją dłuższą bez problemu?
Całą pracę nad mechanizmem i tak oddam zegarmistrzowi, ale dobrze by bylo wiedzieć, czy jest to wykonalne
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#26 Wysłany: 2012-04-29, 22:24
Tu skróci ma być rozumiane:
- Pan założy koło z osią np w canga w tokarce swej i odpowiednio skróci.
Tu wydłuży ma być rozumiane:
- Pan założy materiał w canga , wytoczy tzw czapke ktorą to założy odpowiednio na czop z jednej strony koła z osia. drugiej stronie pan albo zrobi podobnie albo utnie czop i zaczopuje na odpowiednio w czopiarce.
W przypadku Mołni taka zabawa jest nieoplacalna, ale mozna:
- Tarczę odpowiednio przerobic na cięnszą.
- Zastosować sekundnik z dłuższa tuleją lub zmienic tuleje w starym.
- zmienić czop oryginalnej osi na dłuższy( tu nieopłacalne)