Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 5768 Skąd: ta Pani tutaj?
#1 Wysłany: 2012-04-20, 13:19 Brytol i Hamerykaniec
Dostalem nastepne dwa werki,znowu bez kopert
Pierwszy to Joyce Murray - zegarek wykonany przez zegarmistrza z Londynu ok. 1890 roku (wtedy przeniosl sie na adres widoczny na mechanizmie i w sumie bardzo niedlugo po tym zmarl).Koperta byla z 18k zlota,wiec poszla w cholere.
Mechanizm typowo Brytyjski,czyli czyste,mosiezne plyty, reczna grawerka, czesci stalowe albo wypolerowane na lustro albo opalane na niebiesko.
Nie mam pojecia czy to wychwyt kotwicowy,czy jakas wariacja tegoz.
Na tarczy i mechanizmie jest numer "2/7948",ale trudno mi go rozszyfrowac.
Kiedys myslalem,ze zlote duze wskazowki i niebieski sekundnik to jakis slaby przeszczep,ale spotykam sie z tym juz ktorys raz,wiec mozliwe,ze tak bylo od poczatku.
Ciekawy jest system naciagu.W kopercie musial byc bardzo dziwny system.Tak wyglada zebatka odpowiedzialna za naciag i ustawianie wskazowek:
Jakby ktos byl w stanie powiedziec cos wiecej o tym werku to bylbym wdzieczny
Nastepny jest Elgin z ~1897 roku.Niestety koperta byla ze srebra 0.900 i 18k zlota, wiec tez poszla na przetop.Tarcza porcelanowa,bardzo ladnie zdobiona.Aktualnie przeszczepiony do koperty Walthamowskiej,ale szukalbym jakies ladniejszej jakby ktos mial na zbyciu
Info po numerze seryjnym:
Grade: 152
Class: 35
Model: 6
Named for: None
Description: Grade 152, 16 size, 15 jewels, made about 1897.
Hunter case movement. Pendent wind and set. Three-quarter plate.
Rate: 18,000 bph
_________________ "Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
Ostatnio zmieniony przez Janek 2012-04-20, 13:27, w całości zmieniany 2 razy
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 31 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 5768 Skąd: ta Pani tutaj?
#5 Wysłany: 2012-04-20, 14:32
Rudolf napisał/a:
Skoro nie mają kopert to może pasówki by z nich zrobić
No wlasnie z tym jest problem.
Elgin ma walek lamany,czyli osadzony na stale w kopercie - trzeba by koperte przerobic tak,zeby walek byl w niej na stale.
A brytol ma tak dziwny system naciagu,ze watpie,zebym znalazl do niego odpowiednia koperte kieszonkowa,nie mowiac juz nawet o pasowce
Chociaz pasowka z tym Murrayem to by byl dla mnie ideal zegarka gajerowego.
_________________ "Let's plot log against log. It's a physicist's favourite plot, since everything looks straight... "
Ostatnio zmieniony przez Janek 2012-04-20, 14:33, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#10 Wysłany: 2012-04-21, 14:06
kaido2 napisał/a:
Svedos napisał/a:
Piękne , trudno oczy oderwać
A tam od razu piękne. Po prostu pospolite ameryki i anglie jakich jescze wiele.
Się czepiasz - Elginek może sobie być pospolity (seria 500 000 szt ), co nie zmienia faktu, że, zwłaszcza w porównaniu do równie pospolitych szwajcarów, jest sliczny. Zresztą , wiele amerykańskich mechanizmów tej klasy wyglada po prostu pięknie
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#12 Wysłany: 2012-04-21, 16:21
Panowie nie miejcie mi za złe. Po prostu tak mówie i pisze , bo ja się tym wszystkim już nażarłem. Mojego zdania nie bierzcie pod uwagę, bo raz że się nie znam a dwa jak napisałem się nażarłem tym do woli.
#13 Wysłany: 2012-04-21, 19:06
kaido2 napisał/a:
Panowie nie miejcie mi za złe. Po prostu tak mówie i pisze , bo ja się tym wszystkim już nażarłem. Mojego zdania nie bierzcie pod uwagę, bo raz że się nie znam a dwa jak napisałem się nażarłem tym do woli.
Marcin,ja takie Twoje opinie traktuje jak najbardziej z przymruzeniem oka
Bo naogladales sie juz tyle takich mechanizmow,ze wcale sie nie dziwie,ze sie nie podniecasz
A dla mnie takie mechanizmy to niezle kaski i kazdy bardzo cieszy
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#14 Wysłany: 2012-04-21, 23:01
Angol świetny jest.
Gbx.
Spam [Usunięty]
#15 Wysłany: 2012-04-22, 10:09
Santino napisał/a:
Spam napisał/a:
...nie za duży to jest circa 43mm (s16)
Santino nic straconego. Powinieneś polować na size 6, to będzie circa 35mm