Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#5 Wysłany: 2009-09-15, 21:13
Nie macie pojęcia jak ja uwielbiam patrzeć na te wirujące kółka, godzinami mógłbym patrzeć i do tego ten dźwięk, no normalnie czad, dla mnie w zegarku najważniejszy jest mechanizm, wygląd to sprawa wtórna, oczywiście bardzo ważna.
#9 Wysłany: 2009-09-15, 22:05
Jaką musiał mieć wyobraźnię przestrzenną, nie miał CAD 'a i obrabiarek CNC, naprawdę łebski gość musiał być, mniemam że to był pewnie radziecki uczony Zegarkow Czasowicz, lub Chiński mandaryn Zeg - Ar- Ek
andre [Usunięty]
#10 Wysłany: 2009-09-15, 22:10
Jaki Czasowicz jaki Mandaryn to wszystko krrrrradziooooone!
#12 Wysłany: 2009-09-15, 22:18
andree, ja też nie chcę nic mówić , ale muszę przyznać że sprawiają takie wrażenie, co prawda nie posiadam żadnego zegarka na ST i nie mogę togo potwierdzić na podstawie własnych obserwacji , ale mam zamiar to zmienić i prędzej czy później zanabyć takowego drogą kupna , oczywiście do doświadczeń w celach naukowych
Co prawda posiadam jednego Burana który ma mechanizm 3133 zdobiony szlifem moskiewskim, ale to jest jeden jedyny jaki widziałem z takim zdobieniem.
Podstawowy chiński werk czyli ST-16.W Europie znany jako Claro 888.Koń roboczy z dwukierunkowym naciagiem.Produkowany w bardzo wielu wersjach.Podstawowy pod zakryte dekle pokrywany chromem/niklem.Rezerwa chodu 43 godziny.Jest to bardzo dopracowany,produkowany od bardzo dawna mechanizm o niezłej klasie dokładnosci.
Na fotce wersja Perpetuala z charakterystycznym dla chińskich werków szlifem.
Mechanizmem bazowym była Miyota 8200.O ile Miyoota jest mechanizmem bardzo niedokładnym ,o sporym rozrzucie wskazań to ST-16 z przekonstruowanym półmostekiem balansu i zupełnie innym antywstrząsem bije pierwowzór pod każdym względem.No ale do tego sie trzeba przyzwyczaić najpierw i pokonać uprzedzenia .
#14 Wysłany: 2010-01-19, 12:20
Link do ciekawej strony mówiącej o tym jakich światowych producentów werki mają swoje odpowiedniki w Chińskim przemyśle zegarmistrzowskim.Stronka po angielsku, ale używając nawet google translator można się dowiedzieć wielu ciekawych informacji.