#1 Wysłany: 2012-04-03, 19:44 Pirelli - wcale nie takie głupie zegarki modowe
Chciałbym Wam przedstawić kilka modeli zegarków znanej firmy Pirelli. Jeden z tych zegarków o mało co nie popełniłem przed Orisem.
Świadomie pomijam w tym wątku wygląd modeli Pirelli, bo są z pewnością wyraziste i odbiór zależy od gustu. Chcę się skupić na danych technicznych tych zegarków.
A jest na czym się skupić... Zegarki te dla Pirelli robi Philip Watch, czyli marka dość znana. Oprócz kwarców stosuje Etę. 2824-2, 2836-2 i chrono 7750. Wszystkie zegarki mają WR co najmniej 100m. Zakręcana koronka. Szkło to szafir z bardzo dobrej jakości podwójnym AR. Koperty to połączenia stali i tytanu. Pasek to naturalna guma. Zapięcie motylkowe.
Chrono i kompresor mają wymiary 39mm bez koronek, wysokość 14mm, od ucha do ucha 51mm.
Eta 2836-2 ma wymiary 37mm bez koronki, wysokość 12mm, od ucha do ucha 49mm.
To jeszcze nic! Ceny! Otóż te modele można kupić bardzo tanio. Z tego samego powodu co sławetne LOT-owskie Orisy: czyszczenia magazynów. I tak:
Model na Valjoux na żółtej gumie za 405 dolarów z wysyłką, a na bransolecie 470 dolarów z wysyłką!
Model na Ecie 2836-2 na gumie za 230 dolarów z wysyłką!
Model na Ecie 2824-2 300m w kopercie kompresora na gumie za 320 dolarów!
Ostatnio Alamos pisał, że najtańszy model chrono w automacie to minimum 2 tysiące PLN. Tu mamy taniej. Model na 2836-2 jest tańszy niż ów LOT-owski Oris. Nurek na Ecie 2824-2 jest w cenie najtańszych nurków na tym mechaniźmie.
Co powoduje, że mimo ceny i niebadziewnych danych technicznych zegarki Pirelli nie cieszą się taką popularnością? Widzę trzy przyczyny:
1) Marka modowa, czyli mniej poważana.
2) Dość odważny design, który nie każdemu odpowiada.
3) W razie zniszczenia dość trudny do zdobycia jest gumowy pasek.
Mimo wszystko uważam, że automaty z oferty Pirelli są kolejną dobrą alternatywą dla kogoś, kto zastanawia się nad kupnem nowego zegarka.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 6275 Skąd: Warszawa
#15 Wysłany: 2012-04-04, 06:39
kuna, wchodze ja w ten watek w nadziei na obejrzenie jakichs dobrych modow, a tu chodzi nie o zegarki do modowania, a o zegarki modowe. takie od mody. uee tam.