Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Maj 2011 Posty: 3763 Skąd: Poznań
#37 Wysłany: 2012-03-22, 02:00
Svedos napisał/a:
A gdzie wy tam widzicie 7 day reserve, jest tylko day i to jest wskaźnik dnia tygodnia i z rezerwą nie ma nic wspólnego
Nie wiem, jak w tym zegarku jest, ale podejrzewam, że tak jak w moim pilocie Parnis a'la IWC, a więc ten totaliator to jest rezerwa chodu, 7-dniowa, podczas gdy mechanizm ma mniejszą, 48-dniową. I nie ma to nic wspólnego z kalendarzem.
Podobnież ma wahnik wycięty jak w moim, a'la nowy pilot IWC.
PS - nie wiem, dlaczego kupiłem ten zegarek. Podobał mi się? Śmieję się do dziś z tego 7 days i się nim cieszę Ino tarczę wykastruję.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 66 razy Wiek: 60 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 35127 Skąd: Polska Pd. B
#38 Wysłany: 2012-03-22, 02:06
Maxio napisał/a:
Svedos napisał/a:
A gdzie wy tam widzicie 7 day reserve, jest tylko day i to jest wskaźnik dnia tygodnia i z rezerwą nie ma nic wspólnego
...chciałem to napisać, ale pewien nie byłem, w sumie dalej nie jestem...Obrazek
Sylwek ma racje - Maxio- ja mialem identyczny wskaznik w Orkinie - o takiej:
i Hercu - o takim:
...i nie jest to w zadnym wypadku rezerwa chodu, lecz oznaczenie kolejnych dni tygodnia, gdzie niedziela=7, poniedzialek=1, wtorek....., ustawianymi z boku tarczy przez nacisniecie (wykalaczka na przyklad) dingsa nastawy
_________________ Pozdrawiam
Krzysiek/Fazi64
Ostatnio zmieniony przez Fazi 2012-03-22, 02:09, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Maj 2011 Posty: 3763 Skąd: Poznań
#39 Wysłany: 2012-03-22, 02:15
No to niech właściciel Zaka rozwieje wątpliwości - w moim Parnisie jest to rezerwa chodu nieadekwatna do rzeczywistości, w Waszych - wskazanie dania tygodnia, adekwatnie do rzecywistości
Się rezerwy uczepiliście....
Nasi żółci bracia nie mają z tym kłopotu w żadną stronę. Czasem rezerwę 48 godzinną zaznaczają w skali od 0 do 12 Ot taki mają kaprys i już!
Gorzej z tym nieszczęsnym swiss made. Choć tak sobie myślę, że dla nich mijanie się z prawdą też nie jest problemem. Po prostu tak ładnie wygląda i już.
Na MQJu piszą zgodnie z prawdą China Made, a oprócz tego, żeby ładniej wyglądało - 300m officially ceritfied chronometer i takie tam...