Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 38 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#1 Wysłany: 2012-02-27, 15:34 Dziwna Sława z tarczą 32k
Trafił się taki cudak . najpewniej składak, bo koperta jest fabrycznie nowa, czego nie można powiedzieć już o tarczy, która nosi ślady serwisowania lub... przechowywania, jak i o werku, który jest nieco jakby zużyty. Brak podziałki minutowej wskazuje też na to, ze pewnie podziałka powinna być na zewnętrznym pierścieniu. Tarcza jest identyczna jak ta niebieska w znanej dobrze Sławie 2427.K5 z tym ze ma czarne napisy, czarną obwódkę datownika i koleo grafitowo szary. Ciekawy jest takze czarny datownik, który wygląda na oryginalny, choć pewności nigdy nie ma. Inna sprawa, ze jest łaciński Sprzedawca, zresztą renomowany, twierdzi, ze to (tzn IMO tarcza + mechanizm + łaciński datownik) mogło wyjść z fabryki na pocz. lat '90, z czym akurat, znając "wyczyny" pracowników 2MCzZ w tym okresie, mogę się nawet zgodzić. Niezależnie od tego jest to bardzo ładny zegarek, a ponadto posiada zupełnie nieznaną tarczę... Nie wiem, czy były to tarcze wykonane na poczet innej wersji kolorystycznej prostokątnej Sławy 32k, czy też zupełnie innego zegarka, nie wiem też, czy jego produkcja w ogóle doszła do skutku, bo tarcza nie była "notowana" w Sławach 32k, znam tylko 2 egz. "zwykłych" 2427 z tą tarczą. Takze niezależnie, czy tak złożyli w fabryce, czy tydzień temu, jest to interesujący zegarek z bardzo rzadką, niespotykaną tarczą.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#3 Wysłany: 2012-02-27, 16:20
Pewno wypłaty w częściach dostawali i w domu składali
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#5 Wysłany: 2012-02-27, 16:25
A ja wprost przeciwnie,wszystkie te wielkie sławy i rakiety posprzedawałem.
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 38 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#7 Wysłany: 2012-02-27, 16:34
Monter napisał/a:
Tarcza i jej wykonanie dość popularne jeśli chodzi o 27 j.
Taka 32j. kiedys w Gdansku gość miał luzem
I nie kupiłeś ???
Te tarcze w 27k miały podziałkę minutową. Zresztą, wcale nie jest do końca wykluczone, że brakło im tych srebrnych tarczy 27k i zastosowali to, co akurat było. Automaty wychodzące z tarczami 21k też się w Sławie trafiały, to praktycznie potwierdzona informacja. choć wydaje się, zę to jednak składak, bo taka wersja jest mimo wszystko bardziej prawdopodobna...
Co do datownika to się zgadzam, ze jest świetny. Nie wiem, czy na pewno oryginalny, ale świetny niewątpliwie. Ogólnie zegarek wygląda świetnie. gdyby miał tą podziałkę byłby wręcz genialny
_________________ Ну, погоди!
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-02-27, 16:43, w całości zmieniany 3 razy
#10 Wysłany: 2012-02-28, 15:18
Teoretycznie nie powinien mieć, oczywiście. Jednak takich (zwłaszcza) Sław jest bardzo duzo. Być może to wszystko składaki, a być może część jednak tak wychodziła z fabryki, zwłaszcza w dziwacznym okresie przełomu lat 80 i 90. Trudno powiedziec, naprawdę...