Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#2 Wysłany: 2012-02-24, 11:15
Poljot wcześniej pierwsza moskiewska fabryka zegarów im.Siergieja Mioronowicza Kirowa.
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 11 razy Dołączył: 22 Gru 2011 Posty: 2202 Skąd: z gór nizinnych
#3 Wysłany: 2012-02-24, 11:58
Wszystko się zgadza. Pierwsza moskiewska, kształt identyczny a daty różne.
To samo z logiem w pięciokącie z podstawą na dole. Wg pierwszego linku jest to zakres dat
1945-57 a wg netgrafik to zakres 1964-75. Zupełnie inne dane
edit: literówki
Edit2:
W katalogu z 1977 roku jest sygnatura pięciokąta z podstawą na dole, czyli zupełnie inaczej niż w poprzednich wersjach.
_________________ "Od dawna już nie nosiłem zegarka. Przeszkadzał mi. Czułem się źle. Miałem wrażenie, że coś pęta mi przegub."
E.Stachura " Cała jaskrawość "
Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2012-02-25, 16:04, w całości zmieniany 2 razy
Brunow to (był, ŚP) kolekcjoner (jego kolekcję przejął i rozbudował Gordon) - tabele zestawił w oparciu o własne zbiory.
Druga tabela też powstała w oparciu o zbiory i sieć. Mamy tu więc rozbierzności w materiale porównawczym.
Ja skłaniam się ku pogladowi, ze niektóre cechy zazębiały się - na różnch modelach mogły byc stosowane w róznym okresie (coś pozostawało w produkcji do końca na danym biciu a juz na innym modelu weszło nowe) i druga sprawa, że znakowniki mogli wymieniac stopniowo - wraz z ich eksploatacyjnym zuzyciem.
Ostatnio zmieniony przez voli 2012-02-25, 17:55, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 11 razy Dołączył: 22 Gru 2011 Posty: 2202 Skąd: z gór nizinnych
#5 Wysłany: 2012-02-25, 18:34
Czyli ogólnie mówiąc lipa. Na podstawie znaku producenta nie ma możliwości ustalenia zakresu daty produkcji.
Mnie nie udało się znaleźć zestawienia numerów werków Poljota w zależności od roku produkcji. Ma ktoś może taką tabelę?
_________________ "Od dawna już nie nosiłem zegarka. Przeszkadzał mi. Czułem się źle. Miałem wrażenie, że coś pęta mi przegub."
O ile wiem taka tabela nie istnieje. co do datowania to zawsze można patrzeć z jakich lat mniej wiecej jest dany model, logo na tarczy - zwykle daje się ustalic wiek zegarka +- kilka lat.
#7 Wysłany: 2012-02-26, 09:10
Czyli zostawiam sprawę specjalistom.
Próbowałem sam porównywać loga na katalogach, ale nici z tego. Np. Poljot w roku 1977 w katalogu miał logo z daszkiem na "J" oraz "J" bez daszka, oczywiście w wersji eksportowej. To samo na innych rocznikach. Straszna dowolność.
Mam nadzieje, iż komuś uda się kiedyś ustalić jakiś wiarygodny system datowania sowieckich zegarków.
Spam [Usunięty]
#8 Wysłany: 2012-02-26, 09:31
To raczej walka z wiatrakami. Duża dowolność montażu oraz wszelkiego rodzaju dekompletacje u rusów sprawia że precyzja w datowaniu jest... raczej intuicyjna, a margines błędu to Π × drzwi ≈ 19..
#9 Wysłany: 2012-02-26, 10:57
Najciekawsze jest to, iż Rosjanie mają "kota" na punkcie zegarków , a po mimo to, nie mają chronologii produkcji.
Szukaliście Kumotrowie na stronach rosyjskojęzycznych?
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#10 Wysłany: 2012-02-26, 21:09
Spam napisał/a:
To raczej walka z wiatrakami. Duża dowolność montażu oraz wszelkiego rodzaju dekompletacje u rusów sprawia że precyzja w datowaniu jest... raczej intuicyjna, a margines błędu to Π × drzwi ≈ 19..
Dodaj do tego działanie ich systemu napraw: 90% wszelkiej działalności w tym zakresie to państwowe zbiorcze "masterskije".
J.
Spam [Usunięty]
#11 Wysłany: 2012-02-26, 21:20
Jacek. napisał/a:
Spam napisał/a:
Dodaj do tego działanie ich systemu napraw: 90% wszelkiej działalności w tym zakresie to państwowe zbiorcze "masterskije".
J.
Taa... a potem pod zdjęciem pisze "Редкие для коллекции"
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#12 Wysłany: 2012-02-26, 21:21
Picobello tak
J.
[ Dodano: 2012-02-26, 20:28 ]
Z "Remont Czasow" Charitonczuka: