Róznica ceny miedzy mosiężnym pierścieniem a silikonowym jest w zasadzie pomijalna, przynajmniej dla nas. Ja nie mam problemu z tym że coś kosztuje mnie $1 więcej, grunt żeby nie było wstydu przed Ryśkiem
Plastik jest znacząco tańszy, zwlaszcza jeśli mowa o tych wydmuszkach takich. To co ty Krzychu opisujesz w Wostokach, to było dość miękkie tworzywo formujące pełnowymiarowy pierścień.
A co do EDC, to kombinujemy Pany, kombinujemy. Możecie się ździwić Tylko pytanie jak bardzo nam się uda was zadziwić
Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2012-02-08, 10:20, w całości zmieniany 1 raz
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#17 Wysłany: 2012-02-08, 16:13
Pod względem hałasu nic nie pobije starego patentu z dużym kamieniem w wahniku i ośką z porzadnej stali. Biorę stareńką Felsinę, co 20 lat kamienie na drogę tłukła, i przy ruchu słyszę tylko zapadkę. Nowoczesności się zachciało, to rzęzi
Pies czy kot?: pies
#18 Wysłany: 2012-02-08, 16:22
Bzyczenie wahnika to swoisty urok tego zegarka. Niestety mój egzemplarz wydaje też dźwięki, które mi się kojarzą ze zbyt luźno zamocowanym wahnikiem. Jest jakby lekko rozklekotany. Podejrzenia te potwierdził zegarmistrz. Za naprawę usterki razem ze smarowaniem mechanizmu (ponoć jest całkiem suchy) chce "co najmniej stówę". Uczciwa cena czy szukać innego?
Pod względem hałasu nic nie pobije starego patentu z dużym kamieniem w wahniku i ośką z porzadnej stali. Biorę stareńką Felsinę, co 20 lat kamienie na drogę tłukła, i przy ruchu słyszę tylko zapadkę. Nowoczesności się zachciało, to rzęzi
J.
Swieta prawda! Nawiasem mowiac Felsa (Bidynator i jego wszelkiej masci formy rozwojowe) sa jednymi z niewielu mechanizmow, ktore idzie dosc latwo rozpoznac po wydawanym dzwieku.
Na obrone wspolczesnych wynalazkow - Bidynator to bylo malenstwo w porownaniu ze wspolczesnymi maszynami, wiec domniemuje, ze wahnik wazyl sporo mniej i obciazal duzo mniej cala konstrukcje.
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#20 Wysłany: 2012-02-08, 16:46
zbyszke napisał/a:
Na obrone wspolczesnych wynalazkow - Bidynator to bylo malenstwo w porownaniu ze wspolczesnymi maszynami, wiec domniemuje, ze wahnik wazyl sporo mniej i obciazal duzo mniej cala konstrukcje.
Felsa 694: Dm= 26.0mm, H= 6.6mm
2824-2: Dm= 25.6mm, H= 4.6mm z wahnikiem na buksie, na łożysku o 0,1mm więcej.
Masa wahnika zbliżona. Nie wiem czy Felsy nie jest ociupelek cięższyu końca bo ma ołowianą wkładkę.
J.
PS: Zbychu, nie żebym chciał się kłócić - to tak w ramach zwalczania starych przesądów
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-02-08, 16:55, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#21 Wysłany: 2012-02-08, 17:05
Mroovkoyad, wahnik w ST 25 wydaje właSnie lekkp rozklekotany odgłos, a informacje o tym że werki są suche to mit.
#22 Wysłany: 2012-02-08, 18:34
Im więcej czytam ten wątek,tym bardziej pragnę popełnić jakiegoś Parnika,albo cos na ST25,, główną przyczyną jest to ,że mój Siekacz jakby za cichy był ogólnie
dlaczego Ty mnie tu wydajesz melepeto jedna w klamot wyrwać chciał niedobry jeden jeszcze mojej łejfie przekaż,że będzie coś popełnione, to juz cała ta Twoja "szalupka" spalona będzie, a nie tylko Twój prywatny kurniczek
Felsa 694: Dm= 26.0mm, H= 6.6mm
2824-2: Dm= 25.6mm, H= 4.6mm z wahnikiem na buksie, na łożysku o 0,1mm więcej.
Masa wahnika zbliżona. Nie wiem czy Felsy nie jest ociupelek cięższyu końca bo ma ołowianą wkładkę.
J.
PS: Zbychu, nie żebym chciał się kłócić - to tak w ramach zwalczania starych przesądów
wiesz , pomyslalem o tym samym (ze pozory moga mylic) w momencie pisania posta, ale uznalem, ze jak sie myle, to mnie poprawisz.
A werkow Felsy jestem wielkim fanem.
patafian Właściciel Pola Ryżowego Wojtek z Krowodrzy
Pies czy kot?: pies