Pies czy kot?: pies Pomógł: 16 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 5277 Skąd: Warszawa
#1 Wysłany: 2012-02-03, 13:50 Zegarek na 60te urodziny ojca
Dostałem odpowiedzialne zadanie od rodziny, żeby wybrać zegarek dla ojca na 60te urodziny. Jest pewien kłopot mimo, że dość nieźle ogarniam, co mógłbym dla siebie kupić - nie mam kompletnie pojęcia, co wybrać. Obecnie nosi styranego Perfecta.
Założenia z grubsza:
- cena do około 1000zł,
- jedyny zegarek, który podobał się ojcu to był Zuan, ale ze względu na to, że kompletnie nie będzie go oszczędzał i uważał na niego to odpada,
- rozmiar około 36-38mm średnicy,
- subiektywnie, żeby był cienki i lekki - miał kiedyś Orienta automata (coś z Crystal na tarczy i był określony jako ciężki),
- na skórzanym pasku, a jeśli sprzedawany bez paska, to jaki dokupić dodatkowo w budżdżecie,
- raczej kwarc, jakiś eco-drive? W ostateczności mechaniczny, ale to nienajlepszy pomysł, bo nikt go nie będzie serwisował,
- prosta tarcza, żadnych GMT, chrono, multikalendarze, itp., może cyfry na indeksach zwiększyłyby czytelność, bo rodziciel jest dalekowidzem,
- conajmniej data, opcjonalnie dzień tygodnia,
- WR>5ATM,
- mile widziany szafir,
- może Duratec?
- słis, japoński, chiński - kompletnie bez znaczenia skąd, aby tylko dotarł do końca lutego.
Bardzo będe wdzięczny za wszelkie propozycje - na pewno bardzo to pomoże w wyborze. Wybaczcie, jeśli nie będę zbyt aktywny w dyskusji, ale ostatnio mało mam czasu na forum.
Na razie tylko znalazłem Seiko SBCA001, ale nie przekonuje mnie do końca.
Założenia były podobne, szczególnie to dalekowidztwo. Szukałem głównie pod kątem maksymalnej czytelności i przejrzystości. Choć gdybym wtedy był świadom istnienia Sea Gulla M177, to bym się ani chwilę nie zastanawiał...
_________________ "Sracz był oddalony od wyra, szło się w deszczu. Gówniane to były czasy."
Jan Oborniak
Ostatnio zmieniony przez Borewicz 2012-02-03, 15:04, w całości zmieniany 1 raz
maciek [Usunięty]
#4 Wysłany: 2012-02-03, 13:59
a mój nosi takie coś i jest przezadowolony. Bezobsługowy, czytelny, dokładny... i takie tam.
Ja swemu Ojcu (na 75 urodziny) zakupiłem Seiko SNK381 (automat ale chyba dosyć lekki) Standardowo na bransolecie, ale zawsze na gustowny paseczek można wrzucić. Rozmiar chyba 38mm bez koronki.
_________________ "Mądremu wystarczą dwa słowa, a głupiemu - to i referatu mało" (pisarz Sofronow).