Chodzi mi o tą funkcję gmt. O ile trzeba koronkę wyciągnąć itp., aby ustawić oddzielnie tą wskazówkę ze strzałką na końcu i do czego to ma służyć, jak to odczytywać.. Szukałem, ale nie znalazłem żadnej informacji.
Pies czy kot?: pies
#20 Wysłany: 2012-01-18, 21:09
Powinni wynaleźć jakiś łatwiejszy system regulacji. Wziąłem szpilkę i przy maksymalnym skupieniu starałem się przesunąć dźwigienkę o jak najmniejszą odległość. Przesunąłem może o jeden milimetr albo i mniej. Zamiast spieszyć o prawie minutę, zegarek zaczął się opóźniać o prawie minutę (względem kwarca). Przesunąłem drugi raz, tym razem na plus i po 6h odchyłka wynosi zero. Jeżeli utrzyma się w granicach +/-10s na dobę to odtrąbię sukces
Aha, i jeszcze jedno pytanie. Wraz z wiekiem i zużywaniem się mechanizmu, zegarek będzie przyspieszał czy zwalniał?
Ostatnio zmieniony przez Mroovkoyad 2012-01-18, 21:11, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#21 Wysłany: 2012-01-18, 21:13
Dokładna regulacja przesuwka polega na przesunięciu jej o dosłownie 10 części milimetra, takie delikatne "pyknięcie" wkrętakiem zegarmistrzowskim albo........wykałaczką
#22 Wysłany: 2012-01-18, 21:17
Cytat:
Dokładna regulacja przesuwka polega na przesunięciu jej o dosłownie 10 części milimetra, takie delikatne "pyknięcie" wkrętakiem zegarmistrzowskim albo........wykałaczką