W datowaniu K26 bardzo przykry jest fakt, ze mostki z logo można dowolnie przekładać, ale IMO tu mamy 100% oryginał (mowa o werku oczywiście). Wykończenie jest inne niż w 1MCzZ (te z Moskwy miały delikatniej wykonane paski, jakby cieńszą kreską, inne stemple z datą, inny stempel na kole naciągu, a do tego wykończenie wokół rubinków na mostku z logo też wskazuje na wczesną produkcję CzCzZ). Kwestia pozostaje otwarta, ale IMO to oryginalny mechanizm CzCzZ z pierwszego roku produkcji w tym zakładzie - rarytasik
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#2 Wysłany: 2012-01-17, 17:11
no,no,fajny.ja nie mam jeszcze żadnego z czwórką z przodu
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 3281 Skąd: Bielsko-Biała
#4 Wysłany: 2012-01-17, 17:21
W katalogu zapodanym przez Szymka jest pobieda z centralną sekundą i zakręcanym deklem kubek w kubek jak Twoja,czyli przypuszczenia się potwierdziły
_________________ Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 38 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#9 Wysłany: 2012-01-18, 21:31
Trafiła mi się bardzo interesująca rzecz... Ot Zwiezda jak Zwiezda, na pierwszy rzut oka...
Myślałem, ze ten model powstawał dopiero w latach '50, ale w środku jest to:
Bez daty i numeru, więc sprzed 1951 roku. Balans jest wymieniony, bo chyba powinien byc jeszcze srebrny (tzn sam wymieniłem, bo nie było), podobnie kamień nakrywkowy (też nie było), ale poza tym oryginał. I najlepsze. Mechanzim można przecież podmienić, ale wewnątrz na deklu znalazłem to:
Wygląda na to, że upolowałem naprawde starą Zwiezdę...
_________________ Ну, погоди!
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-01-18, 21:37, w całości zmieniany 1 raz
Spam [Usunięty]
#10 Wysłany: 2012-01-18, 21:37
Chyba, że upolowałeś bardzo wczesną kopertę...
BTW bo słabo się znam i nie widać za bardzo - to ze złotychust czy penzy
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 38 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#11 Wysłany: 2012-01-18, 21:44
Penza. I to stara Penza - ten mechanzim spokojnie może być z 1939 roku. Źródła donoszą, że to logo było stosowane w Penzie już od około 1940 roku, więc się zgadza, wczesną produkcję zdradza też brak numeru seryjnego i daty, oraz logo w innym niż później miejscu. Wiedziałem, ze mechanzim jest stary, myślałem raczej ze to koperta będzie nowsza i nieoryginalna, a tu takie coś...
#13 Wysłany: 2012-01-18, 21:48
Swoja drogą damki są mało popularne i mało kto wie, że Zwiezda wyprzedziła Pabiedę o około 10 lat i była produkowana jeszcze przed wojną, bodaj od '35 roku (!).