Pies czy kot?: pies
#1 Wysłany: 2012-01-12, 21:25 Stare Seiko, ale które?
Po zaspokojeniu chińskich potrzeb przyszedł czas na zakup czegoś markowego. Od kiedy zacząłem interesować się zegarkami, szczególnymi względami darzyłem markę Seiko. Mało brakowało, a moim pierwszym od dekady mechanikiem byłby sejkofajf. Tyle że piątka to tak jakby Mercedes… klasy A. Ostatecznie postanowiłem poszukać czegoś wśród używek i poddać restauracji.
Lata: najchętniej 1970-1990;
Styl: bez znaczenia;
Napęd: najchętniej automat, żadnych kwarcówek, mechanizm nie wymagający ponadprzeciętnych nakładów finansowych;
Stan: chętnie egzemplarz, który będzie wymagał dopieszczenia, ale nie rujnujący przy tym budżetu;
Cena: 300-500 zł, koszty odnowienia grają mniejsza rolę, gdyż proces restauracji może być rozciągnięty w czasie;
Inne: chciałbym też, aby nie był to zegarek nudny stylistycznie, chętnie widziane wszelkie designersie smaczki przyciągające uwagę ludzi.
Generalnie zegarek ten ma zająć szczególne miejsce wśród innych moich czasomierzy i nie będzie użytkowany codziennie. Proszę kumotrów o propozycje.
Swego czasu na allegro był fajny Lord Matic ,
Jak masz kogoś w Czechach to na Aukro.cz jest 6309 do dopieszczenia i 6139-6002
Ale sprzedający niestety nie wysyłają do PL
6309 6139
Ostatnio zmieniony przez Szymek 2012-01-13, 19:44, w całości zmieniany 1 raz