Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#2 Wysłany: 2012-01-10, 00:16
Rzeczywiście bardzo ciekawy. Wykorzystano wykrojniki do płyt budzika - wygląda, jakby modyfikacja miała na celu zastosowania dłuższej sprężyny z większym kołem zębatym, ale po odległości od osi minutowej wychodzi, że jeżel jest większe, to niewiele.
Ile czasu on teraz chiodzi na jednym nakręceniu?
J.
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2012-01-10, 00:16, w całości zmieniany 2 razy
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 38 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#5 Wysłany: 2012-01-10, 23:01
Na fotkach wyglądał jak malutki zegar biurkowy, a ma 22cm wysokości Ciekawe - nawet nie wiedziałem, ze 2CzZ robiła takie mechanizmy, dlatego spodziewałem się jakiejs modyfikacji K43, a tu taka duża rzecz
No fakt dopiero u Ciebie na zdjęciach widać, że to kawał zegara. Patrząc tak na mechanizm to mi wygląda, że jest nie dużo mniejszy niż w moich Dziadach
#7 Wysłany: 2012-01-10, 23:24
Nie mam tu żadnej Moskwy żeby zmierzyć, ale cała puszka mechanizmu powinna mieć 10 - 12 cm średnicy.
I wuja nie "graty" - nienawidzę typa gorzej niż cynaderek teściowej
J.
Spam [Usunięty]
#8 Wysłany: 2012-01-11, 21:25
Dobrze że to nie klon K-43 bo to by była obraza moralności i dobrych obyczajów
Paweł graty Wychodzi na to że taka modyfikacja K-43 jakiej się spodziewałeś to jednak pojawiła się w późniejszych latach. Tarcza wygląda na świetnie zachowaną. Na twoich fotach jest większy
GRATY
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 38 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#10 Wysłany: 2012-01-11, 23:27
Wiesz, i tak i nie, bo tu mamy całkiem świeże odkrycie - o istnieniu tego mechanizmu nie miałem wcale pojęcia Co więcej na WUS Mark Gordon wpisał, ze bardzo fajny (!)
_________________ Ну, погоди!
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-01-11, 23:27, w całości zmieniany 1 raz
#13 Wysłany: 2012-01-12, 15:22
Fajne! Czyżby zatem Cz2Z robiła takie budziki juz przed wojną??? A może to budzik pochodzi od chodzika . Znów mamy jajko i kurę Choć sądząc po dziurach w płytach (tam, gdzie w budziku są sprężyny) takie budziki mogły byc już przed wojną produkowane...
Co do większego koła, to teraza zajarzyłem, jak zobaczyłem budzik - tu chyba chodziło tylko o przerzucenie pokrętła na dół, żebgy było ładniej
_________________ Ну, погоди!
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2012-01-12, 15:26, w całości zmieniany 2 razy
#14 Wysłany: 2012-01-12, 16:40
pmwas napisał/a:
Fajne! Czyżby zatem Cz2Z robiła takie budziki juz przed wojną???
A może to budzik pochodzi od chodzika . Znów mamy jajko i kurę
Komitet Centralny niewzruszenie stoi na stanowisku, że pierwszym przedstawicielem proletariackiego drobiu rewolucyjnego była tow. Kura. Jajo, jako nieuświadomiony politycznie element spekulacyjno - kułacki branym pod uwagę być nie może
Cytat:
Choć sądząc po dziurach w płytach (tam, gdzie w budziku są sprężyny) takie budziki mogły byc już przed wojną produkowane...
Przed wojną produkowali duże budziory z dwoma maodelami obudowy - na 90% to te same.
Cytat:
Co do większego koła, to teraza zajarzyłem, jak zobaczyłem budzik - tu chyba chodziło tylko o przerzucenie pokrętła na dół, żebgy było ładniej
To koło w chodziku jest chyba inne niż to z Moskwy z lat 50 - jakby miało poziome blaszane zapadki, wchodzące w otwory koła - tak jak w erywańskich. Jak to wygląda "na miejscu zajścia"?
#15 Wysłany: 2012-01-12, 18:36
Nie chce mi się tego fotografować, bo to trudne technicznie (zapadka idealnie na dwunastej pod płytą), potem trzeba obrabiać itd, a powiem Ci tylko, że to to samo koło. Mamy półkolistą czarną sprężynę zapadki mocowaną dwoma nitami, i pojedynczą zapadkę na kole. Koło ma 3 ramiona. Ot, identico