Czyli za Waszą radą nie ruszam bezela, zobaczymy jak będzie wyglądała po polerce szkła i koperty. Zauważyłem, że przy manewrach koronką tarcza lekko się rusza, mam nadzieję, zegarmistrz poradzi sobie i z tym. A na bransolecie oryginalnej mi nie zależy, poszukam jakiejś pasującej. Aczkolwiek jak namierzę gdzies oryginał...
Wiecie, zegarek chciałbym zreaktywować bardziej do "mienia" niż noszenia. Jak pisałem, ojciec miał go przez jakieś 34 albu 36 lat, znaczy maszyna starsza ode mnie. Czyli +1000 do wartości sentymentalnej. Aczkolwiek - mała historia.
Ojciec dostał tę amfę (oraz dodatkowo 100 dolarów!!!) od znajomego, w zamian za orienta patelnię z wiecznym kalendarzem, którego zanabył od znajomego pływającego po świecie..
Trochę szkoda, bo miałbym boskiego oriencika z epoki ale..jest amfa!
Z drugiej strony - dla nieco młodszych Kumotrów - wicie, były kiedyś takie czasy, że orienty i inne seiko można było zanabyć jedynie drogą popłynięcia na daleki wschód...
Ruszająca się tarcza to kwestia dokręcenia śrubek mocujących mechanizm.
Lub bardziej hard wersja to ułamana nóżka tarczy
Corten , świetna Amfibia , polerka szkła i koperty i zegarek będzie wyglądał jak nówka , bardzo lubię akurat ten model Amfibii
Twoje amfa zdecydowanie jest rzadszym modelem od patelni orienta.
A w związku z dyskusją o bransolecie wrzuciłbym ją na jakiś pach od naszych paskorobów
Pomógł: 19 razy Wiek: 56 Dołączył: 13 Lut 2011 Posty: 6105 Skąd: W.
#21 Wysłany: 2011-12-26, 20:51
wahin napisał/a:
A w związku z dyskusją o bransolecie wrzuciłbym ją na jakiś pach od naszych paskorobów
+1
Pach i tylko pach Te bransolety to se można wsadzić w...
Albo lepiej nie
_________________ The future will start tomorrow, not today.
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#22 Wysłany: 2011-12-26, 21:48
Yakovlev napisał/a:
wahin napisał/a:
+1
Pach i tylko pach Te bransolety to se można wsadzić w...
Mimo wszystko będę szukał stalowego wdzianka dla amfy Panowie, a co!
No nic, po sylwestrze zegar trafia do zegarmajstra i zobaczymy jak reaktywacja się powiedzie.
Z czystej ciekawości, codzienne nakręcanie wydaje się ciekawą sztuką, nie urywa/ukręca/wypacza się Wam koronka? Jej mocowanie na wałku co najmniej dyskusyjne jak na mój gust..