Czołem Kumotrowie w pierwszy dzień Świąt!
Po prośbie piszę. W końcu, w ramach prezentu otrzymałem od ojca jego prawie 36 letnia amfibię wostoka (z białą tarczą, taką jaką chce sprzedać Tara - zdjęcia real wkleję wieczorem jak odzyskam aparat)..
Zegarek styrany a chciałem go przywrócić w miarę możliwości do stanu idealnego.
W związku z tym pytanie - znacie kogoś kto pomógłby mi to uczynić? Ewentualnie może ktoś z Was podjąłby się tego zadania?
Zegar pójdzie do przeglądu zegarmistrzowskiego (Braun w Gdańsku chyba jest rozsądnym rozwiązaniem), jest na chodzie, ale na pierwszy rzut oka - wałek koronki wymaga naprawy (koronka lata na wałku w lewo i prawo, trudności z nakręceniem, a chyba powinna być na sztywno..) no i czyszczenie werku (nie podejrzewam ojca o przeglądy zegarka "do noszenia w piwnicy").
Z zewnętrznych zabiegów myślałbym o wymianie szkiełka na nowe wypukłe, czyszczenie tarczy, może relumizacja indeksów i wskazówek, uzupełnienie braku w oczku sekundowej, wymiana wkładu bezela, może polerowanie koperty. No i oczywiście zakup odpowiedniej bransolety.
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#2 Wysłany: 2011-12-25, 18:04 Re: Wostok Amfibia
Koronka w amfibiach powinna latać. Dopóki nakręca zegarek o jest OK Baum może Ci zrobić przegląd i lumizację tarczy i wskazówek. Bezel możesz oddać do chromowania, ale chyba łatwiej poszukać jakiegoś lepszego. Pokaż zdjęcia.
P.S. Teraz dopiero doczytałem, że to chodzi o czarny bezel, to jednak chromowania nie polecam. Jest jeszcze opcja, że można założyć bezel z insertem od Seiko, ale ta opcja kosztuje koło 120 zł.
Ostatnio zmieniony przez Aronus 2011-12-25, 19:31, w całości zmieniany 1 raz
Ta jest. Zdjęcia albo sie nie liczy
Krzysiek dobrze gada, jak wszystkie Krzyski - w tych modelach koronka tak lata.
Tamw oryginale luma była ciulowa, więc jego reluminizacja to tylko dla maniaków świetlikowych. Bezel - będę testował teraz na jednym swoim malowanie farbą chromującą, zobaczymy jaki efekt.
Przepraszam za jakość - koszmarnie wyszły ale na szybko robione.
chomior - gdyby się udało doprowadzić amfę do stanu jak ta twoja - byłoby super.
Sekundnik z czerwonym oczkiem wygląda ciekawie na moje, ale skoro był też bez - zastanowie się.
Można dostać bransę do tego modelu?
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#11 Wysłany: 2011-12-26, 08:14
Corten ta Twoja amfa jest w świetnym stanie! Tak na prawdę wszystko co można w niej zrobić to jedynie polerka koperty i szkła. Nie poleruj bezlea, bo on jest chromowany od spodu a plastiku to strach ruszać. Poza tym bezel też jest w bardzo dobrym stanie. Przynajmniej lepszego nie dostaniesz. Tak na prawdę to polerkę koperty i szkła to możesz zrobić sam, ale to najpierw trzeba zdjąć bezel. W razie czego to Baum też Ci zrobi polerowanie koperty i szkła. Do tego modelu orginalnie opcjonalnie była bransoleta z napisam ZIM taka jak na zdjęciach:
Uploaded with ImageShack.us
Natomiast ta bransoleta może nie komponować się z Twoją amfą bo Twoja ma powierzchnię polerowana, a bransoleta jest szczotkowana i pasuje moim zdaniem do amf szczotkowanych.
Ostatnio zmieniony przez Aronus 2011-12-26, 08:33, w całości zmieniany 1 raz
Tak, taka co tworzy powierzchnię grubą na malowanym obiekcie i się błyszczy jak psu jaja.
corten : ta Amfa jest zachowana bardzo dobrze, i w zasadzie poza myciem i polerowaniem szkła to niewiele jej trzeba robić Sekundnik taki ma być, a one fabryke opuszczały bez bransolet, w pudełeczku luzem. Możesz zatem dobrać dowolny kajdan 18 mm, chyba że zalezy ci na czumś z epoki ?
Corten ta Twoja amfa jest w świetnym stanie! Tak na prawdę wszystko co można w niej zrobić to jedynie polerka koperty i szkła. Nie poleruj bezlea, bo on jest chromowany od spodu a plastiku to strach ruszać. Poza tym bezel też jest w bardzo dobrym stanie. Przynajmniej lepszego nie dostaniesz. Tak na prawdę to polerkę koperty i szkła to możesz zrobić sam, ale to najpierw trzeba zdjąć bezel. W razie czego to Baum też Ci zrobi polerowanie koperty i szkła. Do tego modelu orginalnie opcjonalnie była bransoleta z napisam ZIM taka jak na zdjęciach:
[url=http://img444.images...013.jpg]Obrazek[/URL]
No tak, czemu dopiero teaz sie o tym dowiedziałem mialem to wywaliłem, a mozna było miec oryginalny komplet
Koledzy dobrze piszą- Amfa w dobrym stanie jest
_________________ ..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..