Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#17 Wysłany: 2011-12-17, 12:38
Santino, ano dowodzi tego że w zegarku za milionzyionów takie niedoróbki nie powinny mieć miejsca, dowodzi to także tego że obrońcy kłality potrafią wyszukać na zdjęciu robionym pod katem przykładowo Parnisa że ma "krzywo" naklejone indeksy i wtedy podnoszą krzyk "Panie Wołodyjowski larum grają", a wkłalicie tego jakoś nie mogą zauważyć.
Elementarnych uwarunkowań wynikających z technologii.
Oraz tego, co powiedział Svedos. Dochodzi do takich kuriozów, że lepsza jakość otrzymujemy w zegarkach niewspółmiernie tańszych - bo tam producent musi, lub chce się przyłożyć.
Zwróć uwagę,że to reverso ma błedy drukarskie nie tylko na indeksach, ale i datownik jest wydrukowany marnie.
Mozna by to tlumaczyć jeszcze JAKOŚ faktem, że on ma 20 lat, technika drukarska poszła do przodu - ale jak to odnieść do Zbyszka Connie? Czy radzieckich zegarków sprzed 60 lat ? Tam takiego badziewia nikt nie odwalał.
Nie jest 'bezblędnie' w sensie, że rant jest idealnie wyprofilowany. Ale to nic nie znaczy.
Dla przykładu : męczyłem gruchę naszym partnerom w sprawie zakończenia wskazówek w Dziku i Sokole. Chodziło nam o to, żeby uzyskać idealnie ostre. Gdy tymczasem technologicznie tam na końcu wskazówka "trzyma się" arkusza z którego jest wycinana. Żeby im to zwizualizować, postanowiłem porobić zdjęcia czego oczekujemy. Akurat miałem rewolwera "na warsztacie" - cyknąłem foty makro wskazowek, obejrzałem, i ... przestałem męczyć gruchę. Bo tam płaszczyzna styku z arkuszem jest 2x taka, jak w naszych
Na tym Sea Gullu - też są odchylenia wynikajace po prostu z dokładności procesu. Są niezauważalne w codziennym uzytkowaniu.
W sieci są też fotki Memovoxa, na ktorych widać dokładnie naklejany indeks znacznika tarczy budzika, chyba cytochroma. Obejrzyjcie je sobie.
Pany, ale przecież to nie ma najmniejszego znaczenia, czy są takie niedoróbki widziane tylko w mega macro fotkach!
Czy myślicie, że jak ktoś kupuje takiego reverso, czy inną kłalitę, to idzie do sklepu z mikroskopem?
A z drugiej strony, czy to aż tak ważne co o Parnisach czy innych Chińczykach piszą specjaliści od oceniania renderów?
Ja to uważam, trochę jak Rybak, że takie niedoróbki w haj kłalitach wynikają z oszczędności - wszędzie się oszczędza, to i tu zapewne. A że nie wpływa to na spadek sprzedaży? No to obniża się koszty dalej...
Sądzę, że ich zarobek na sztuce (po odliczeniu kosztów marketingu) wcale nie jest aż taki ogromny.
Weź pod uwagę, że takich zegarków nie sprzedaje się w milionach, a reklamy są drogie...
Utrzymanie butików pewnie też.
A do tego wszystkiego, zarządzaniem takimi firmami zajmują się menagery analizujący wskaźniki, a nie miłośnicy sztuki zegarmistrzowskiej...
Sądzę, że ich zarobek na sztuce (po odliczeniu kosztów marketingu) wcale nie jest aż taki ogromny.
Weź pod uwagę, że takich zegarków nie sprzedaje się w milionach, a reklamy są drogie...
Utrzymanie butików pewnie też.
A do tego wszystkiego, zarządzaniem takimi firmami zajmują się menagery analizujący wskaźniki, a nie miłośnicy sztuki zegarmistrzowskiej...
To prawda, nie tylko samochody sa projektowane juz od dawna przez ksiegowych...
Ale nie jestem pewny, czy to oszczednosc - choc na pewno do jakiegos tam stopnia rowniez - czy pojscie po najmniejszej linii oporu, bo sie Uznanym Artysta jest i sie tworzy Arcydziela.
I nie sruba mikrometryczna rozstrzyga, tylko Stuletnia Tradycja.
Albo Jeszczewiecejletnia Tradycja.
I to jest rowniez jeden ze wskaznikow analizowanych przez menagery
No w skrócie o tym samym mówimy.
Ta oszczędność nie jest dla obniżenia ceny, tylko maksymalizacji zysku.
A bron Boze, ani mi to do glowy nie przyszlo - ceny to musza rosnac, bo inflacja, i surowce coraz drozsze, i coraz trudniej dobrego zegarmistrza znalezc co to zrobi tak jak trzeba (u nas sie to nazywa "Fachkräftemangel" ) i chetnych coraz wiecej, a produkcji sie nie da ot, tak, podwoic od razu, itd. itp
Santino napisał/a:
Takie firmy operują na nieosiągalnych dla innych poziomach marży...