Bezwzglednie.
Nigdy nie komentuję cen produktów niszowych manufaktur - bo one mają swoje prawa.
Polpora sama z pewnością składa te zegarki, konkretny czlowiek w ZG. Natomiast co do źródeł podzespołów itd - to jest ich tajemnica, tak jak zresztą wszystkich
Do Pawła produkcji to w zasadzie całe wyposażenie salonów ma się nijak - tam w każdym szczególe widać niesamowitą pasję, tarcze pajęczyny mnie rozłożyły na łopatki ... Ale też Polpora nigdy nie aspirowala do tej grupy producentów
A mnie się wogóle nie podobały, tzn. jakoś ich tak za dużo na tej tarczy. Mi marzy się piękna porcelana i niebieskie wskazówki. Pure zegar, ot co
Ja ci powiem, że patrze od jakiegos czasu zupełnie inaczej na zegarki. Oceniam zaangazowaną technologie i nakład sił i środków do efektu, oraz potencjalnej ceny. I zaczyna być śmiesznie, ponieważ jako "porcelana" sprzedają emalię. Jako "ceramiczny bezel" sprzedają hesalit. I za to wszystko - każą sobie placic bajonskie kwoty, instalując podzespoły robione maszynowo, w dużych nakładach ...
Dlatego kiedy widzę produkt, do którego ktoś opracowuje od podstaw technologię - i jest ona odrębna od dotychczas stosowanych w branży ... Jeśli wiem, że obróbka jest robiona ręcznie ... To mam zupełnie inny stosunek do produktu, czy też jego ceny. Produkt zawsze szanuję, nawet jeśli stylistyka kompletnie nie jest z mojej bajki, a ceny nigdy nie komentuję, bo ona już wynika z uzgodnień pomiędzy artystą, a kupującym.
Ala jak Paweł zrobi porcelankę z niebieskimi wskazówkami (prototym już ma gotowy), to właściwie będzie mniej Bo to taki raczej minimalistycznie-klasycznie-marinistyczny będzie.