#1 Wysłany: 2011-11-27, 19:32 informacje i wyrysy tarcz + kilka innych pytan amatora
Mam pomysl i mozliwosci zrobienia calkowicie autorskich cyferblatow. czy jest gdzies miejsce w sieci lub moze ktos dysponuje dokladnymi i zwymiarowanymi rysunkami technicznymi cyferblatow? (gdzies na forum widzialeem rysunkie seagulla1963 o cos podobnego chodzi)
Jestem amatorem jesli chodzi o zegarki....ale wsiakam z duza predkoscia:)
Jaki zestaw narzedzi polecalibyscie na poczatek..tak zeby bez stresu rozebrac i zlozyc do kupy podstawowe elementy zegarka (nie mowie oczywiscie o rozbieraniu mechanizmu;) przy moim stanie wiedzy na glowe jeszcze nie upadlem;))
Czy jest dostepna fachowa literatura w temacie szroko pojetego "zegarmistrzostwa"?
Bede wdzieczny za podsuniecie kilku tytulow.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#4 Wysłany: 2011-11-27, 19:46
conik, rysunki techniczne robi się pod potrzeby konkretnego zegarka i jako takich raczej nie znajdziesz, wszystko zależy od tego jaki w zegarki został użyty mechanizm i jakie są wymiary wewnętrzne koperty.
#5 Wysłany: 2011-11-27, 19:47
jesli udaloby mi sie dotrzec do wyrysow tarcz (do konkretnych istniejacych modeli zegarkow)...moglbym dobrac material a dalej juz prosto...laser;)
Ostatnio zmieniony przez conik 2011-11-27, 19:48, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#8 Wysłany: 2011-11-27, 19:59
W necie jest wiele schematów werków, na ich podstawie można zaprojektować tarczę do zegarka, potrzebna jest także do tego wewnętrzna średnica koperty i wymiar koperty w którym "widać " tarczę, gotowych wzorów niestety nie ma.
Ale czy robisz tylko część mechaniczną (wycinanie, grawerowanie, etc) czy też część graficzna jest również twoja? Tzn. opracowanie graficzne, nanoszenie grafiki na tarczę.
patafian Właściciel Pola Ryżowego Wojtek z Krowodrzy
Pies czy kot?: pies
#14 Wysłany: 2011-12-05, 21:14
No Kolego życzę powodzenia, jak będzie OK to też się uśmiechnę