Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#16 Wysłany: 2011-11-27, 13:19
Paweł, jak coś to pomogę w pewnych sprawach.Warto zamieśćić naciągi, wychwyty i inne patenty nie tylko amerykańskie, ale jak rzeczywiście chcesz ograniczyś tam się tylko do amerykąńskich to warto zamieścić wychwyt angielski i pierwsze werki Elgina i małych manufakturowych mechanizmów z okresu 1800- 1850 na tym wychwycie.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#18 Wysłany: 2011-11-27, 13:29
Cóż... z tego, co gdzies czytałem "prawdziwy" wychwyt angielski miał faktycznie nieco inne koło wychwytowe, choć z tego, co wiem Elgin akurat go nie stosował. Waltham w tańsztch modelach i owszem, ale niestety niełatwo to dostać . Pierwsze Elginy (te z wychwytem "typu angielskiego") mają przekładnię chodu dokładei identyczną jak ta zamieszczona na mojej stronie. Wiem, bo w końcu mam jednego z nr seryjnym 28.709 - dokładnie to samo
A tak BTW - pierwsze mechanizmy Elgina (tzn B.W.Raymond model 1) miały typowy wychwyt szwajcarski, potem dołożono Model 2, jako tańszą wersję
Czy pierwsza - nie wiem, innej w każdym razie nie znam
_________________ Ну, погоди!
Ostatnio zmieniony przez pmwas 2011-11-27, 13:32, w całości zmieniany 3 razy