#1 Wysłany: 2011-05-30, 23:42 Jak pozbyć się powłoki AR?
Mam taki oto model MM:
Zegar fajny, ale ten niebieski refleks mnie osłabia. Z tego co wiem to jest tu AR od wewnątrz. Znacie jakiś sprawdzony sposób na pozbycie się tego bez wymieniania szkła?
Pasta polerska, wybebeszenie zegarka i pucowanie od środka(???).
No więc tak właśnie zrobiłem. Trochę to słabo wyszło:
I co z tym teraz zrobić?
Z polerowaniem ręcznym już się poddałem. Żadnego mechanicznego świderka nie posiadam.
Szkło do wyrzucenia czy coś się jeszcze da z tym zrobić?
A tak w ogóle, da się przełożyć takie szkiełko z jednej koperty do drugiej? Chodzi mi o to, że mam drugą taką marynę ze szkiełkiem bez AR i tam wstawiłbym plexi a szkiełko z tamtej przełożył tu. Czy to jest wykonalne czy te szkła są wklejane na jakiś super klej, że nie da się bez szwanku wyjąć?
_________________ Segoy
Ostatnio zmieniony przez Segoy 2011-11-19, 23:40, w całości zmieniany 1 raz
Cezar Klon Ryżowego Długiego Marszu MARUDA i MENDZIARZ
Pies czy kot?: pies Pomógł: 51 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 12913 Skąd: mapenzi
#7 Wysłany: 2011-11-19, 23:44
Nooo, faktycznie AR to już nie powinno być
Nie wyszło za fajnie. Może papier wodny 2500 ? Nie wiem jak na szkle zadziała.
U siebie mam ryskę delikatną na szkle mineralnym i zastanawiam się czym to usunąć.
Myślałem o paście polerskiej tempo, ale teraz mam obawy...
Myślałem o paście polerskiej tempo, ale teraz mam obawy...
No właśnie TEMPO użyłem. A potem próbowałem pastą polerską Starwax ale nic nie dało.
_________________ Segoy
Cezar Klon Ryżowego Długiego Marszu MARUDA i MENDZIARZ
Pies czy kot?: pies Pomógł: 51 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 12913 Skąd: mapenzi
#9 Wysłany: 2011-11-19, 23:47
Myślę, że już dużo nie popsujesz, ja bym spróbował jak najdrobniejszym papierem wodnym z dużą ilością wody. Wydaje mi się, że powinno pomóc.
Chyba, że jakaś reakcja chemiczna z pastą zaszła...
Ostatnio zmieniony przez Cezar 2011-11-19, 23:48, w całości zmieniany 1 raz
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#10 Wysłany: 2011-11-19, 23:59
Jedno wam powiem: to tutaj to na szkło ni chuchu nie wygląda.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#12 Wysłany: 2011-11-20, 18:49
Jeśli to ten sam rozmiar to oczywiście że można.
A co do tej powłoki to napisz PW do GrzecHa, on jest optykiem i z pewnością będzie wiedział jak się tego pozbyć.
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 4262 Skąd: Galaktyka Kurvix
#13 Wysłany: 2011-11-20, 18:58
Mechaniczne usuwanie AR zazwyczaj tak się kończy. Po zabawie pastą polerską ze szkłem mineralnym (bo chyba z czymś takim mamy tu do czynienia) nic dobrego nie wyjdzie. Jest zbyt gruboziarnista. Tlenek ceru mógłby się nadać ale to moim zdaniem bez sensu bo roboty masa a i tak zostaną widoczne uszkodzenia (nie usuniesz wszystkich rys). Wypchnij to szkło, zmierz średnice i kup szkło mineralne albo plexi we właściwym rozmiarze (20-30zł).
No rzeczywiście.... nie sądziłem, że można to tak sobie wypchnąć, a tu proszę....
Udało się!
Czy tak samo się osadza takie szkiełko, tylko w drugą stronę? To znaczy na wcisk? Beż żadnego kleju?
A plexi? Dam radę założyć plexi bez specjalistycznych narzędzi (bo samą plexi mam w tym rozmiarze).