Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#61 Wysłany: 2011-11-13, 17:40
Jak już napomnieliśmy coś o werku to podstawowa wersja od strony balansu będzie prezentować się tak:
W szkicu jest błąd i zorientowałem się po czasie gdy szkic praktycznie był na ukończeniu, a mianowicie musze przestawić bęben i koło pośrednie naciągu 8-mio dniowego, bo jezeli tego nie zrobię remontuar wyjdzie mi na godz. 9-tej .Mechanizm ten będzie wielkości Mołni czyli 36mm.Po przestawieniu półmostka balansu o kąt 90 stopni mogę dodać wahadełko.Mechanizm ten od razu zostanie zrobiony w wersji regulateur oraz w wesji prostokątnej do kostek. Kolorystycznie mam taki pomysł aby most naciągowy oraz pólmostek balansu był rodowany na biało ząs płyta główna i półmostek przekładni chodu na zółto.Półmostek przekładni chodu nie posiada srubek mocujacych a to dlatego iż będzie dociskany z góry częścią mostu naciągu. W niedługim czasie umieszczę szkice frontu.
_________________ Pozdro!!!
Ostatnio zmieniony przez kaido2 2011-11-13, 17:45, w całości zmieniany 1 raz
Skąd taki kształt mostka ? Wynika jakoś z charakteru całego zegarka Bo taki trochę jest ... ... fantasy - dodatek do kuszy i czarki z elfowym ziołem
Balans wydaje mi się bardzo mały - rozumiem że chcesz zrobić 21.6 bitów, a nie chcesz wiekszego robić żeby nie marnować energii ?
#68 Wysłany: 2011-11-13, 20:12
Ogólnie koła będą małe wićc i małe jest koło balasoweJak zauważył ALAMO, do napędzenia dużego koła potrzebna jest wieksza siła a więć wieksze elementy i duży gruby bęben z grubaśną sprężyną.Wielkość płyty i reszty dlatego jest taka ponieważ zegarki jakie ma obsługiwać ten mechanizm również będa rozmiarów obecnie obowiązujących czyli 40-ki i powyżej. Przy małych elementach mogę sobie pozwolić na obniżenie mostków co daje mi dodatkowe możliwości jakie są dodawanie modułów. Duża przestrzeń pomiędzy półmostkiem przekładni chodu a balansem daje dodatkowe możliwości rozwojowe(wychwyty i inne bajery). Nie tylko Angelus miał takie małe kółeczka balansowe, takie małe kółeczka można spotkać w 8-mio dniowcach wielu firm gdzie najbardziej znany jest taki FHF.Aby mechanizm trzymał jak najdłużej parametry zamierzam zastosować sprężynę o odcinkowych różnych twardościach.Oczywiście z taka sprężyną nie ma gwarancji na trzymanie parametrów chrono po tygodniu chodzenia, lecz dokładność nie rozjedzie się drastycznie jak w przypadku naciągu sprężyną o stałej twardości. Taki kształt mostka półmostka przekładni oraz balansu nawiązuje do stylu artystycznego jaki był dla mnie charakterystyczny i który to stale mnie rajcuje.
#70 Wysłany: 2011-11-13, 21:00
ALAMO podsunałeś mi pewną myśl, a mianowicie połączenie szeregowe 2-ch bębnów,gdzie mogła by się ładnie powiekszyć rezerwa chodu czyli gdzies do ok 2-ch tygodni. Dzięki ALAMO.
#72 Wysłany: 2011-11-13, 21:26
Rudolf,Dzięki.Napewno klucz przy naciąganiu 2 bębnów musi mieć większą średnicę i kwadrat oraz beczkę i półbeczkę, ale to przy tym werku da się zrobić.
_________________ Pozdro!!!
Ostatnio zmieniony przez kaido2 2011-11-13, 21:28, w całości zmieniany 1 raz
Przy dwóch bębnach możesz pokombinować z dokładnością wskazan, tylko że one by wymagaly połaczenia równoległego, a nie szeregowego - rezerwę miałbyś dalej taką samą, ale bęben z twardą sprężyną byłby uśredniany drugim, z normalną. PTS dwubębnowy ma całkiem sensowne parametry przy czterodniowej rezerwie, i tam są też dwa rózne bebny, i dwie różne sprężyny.
#74 Wysłany: 2011-11-13, 22:31
Rówoległe połączenie jest świetne bo przez całą rezrwe prarametry praktycznie nie zmieniają się,ale tu straciłbym na długości chodu.Podobny efekt dwóch bębnów można osiągnąć na jednym przez zastosowanie sprężyny odcinkowo różnotwardej(od końca odpuszczanej).Oczywiście problematyczne jest określnie(bo trzeba to robić na piechotę na otwartm bębnie) jaki odcinek jaką ma mieć twardość, aczkolwiek jest to do zrobienia tylko trochę trwa.