#1 Wysłany: 2011-10-12, 21:27 Kwestia tarczy do Kirowki.
Witam
Zainspirowany dokonaniami niektórych forumowiczów od jakiegoś czasu myślę o własnym, niepowtarzalnym składaku, pasówce. Projekt jest w powijakach, choć pozyskałem już to co najważniejsze, czyli serce i kopertę. Konkretnie to znany i lubiany mechanizm, Kirow, kieszonka rocznik '39.
Problemem do pokonania będzie wykonanie tarczy. Oryginalna jest oczywiście od kieszonki i zniszczona (wytarta). Pomyślałem, że najprościej wykorzystać oryginalną tarczę jako podkład i dać ją do przemalowania (według mojego wzoru). Gdzie można by taką tarczę wykonać. Jest w ogóle jakaś alternatywa do Głowackich w W-wie i Chronostara? Ceny mają raczej wysokie a jakość niekoniecznie.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#6 Wysłany: 2011-10-12, 23:30
Wiem ,wklejam same stare kotlety,ale jak nadejdzie okres gdy bede miał możliwość robienia nowych rzeczy to napewno umieszcze zdjecia wynalazków. odnośnie tej tarczy to trudno nie zauwarzyć niedskonałości nadruku.Oryginalne kirowki były bite z matryc badz tez recznie malowane.Recznie malowane mają kulfony spowodowane niedoskonałoscia ręki,natomiast te matrycówki niedobicia matrycy i braki farby.tarcza która sie wzorowałem miała niedobicia matrycy i aby nie zrobic landryny to wykonałem ja z niedodrukami(ubytkami).troche sie wychyliłem umiesczając logo Kirova,nareczne na tarczach w okresie 37-41 loga nie posiadały.Ponadto poniosło mnie przy powierzchni,zamiast zostawić emalię jak w oryginale zrobiłem pseudoporcelankę.
M_alice, a jak ksztaltuja sie ceny renowacji tarcz?
W W-wie od 200 pln w górę. Ale ja nie zamierzam odnawiać oryginalnej tarczy, bo też nie remontuję oryginalnego zegarka. Mnie raczej interesuje własny/unikalny wzór tarczy.