Poprzedni temat «» Następny temat
TITUS GENEVE-MADE SUISSE
Autor Wiadomość
selassje
Kierownik Pola Ryżowego
selassje

#16  Wysłany: 2011-10-05, 06:44   

miałem jeden, i mam teraz moda na kopercie z jednego titusa. Także niestety nie jestem w klubie....

Maxio

#17  Wysłany: 2011-10-05, 06:54   

...ja chyba jednak zacznę kasować posty :twisted:

chomior
Klon Kulisa
jełop

#18  Wysłany: 2011-10-05, 07:00   

zbyszke
Starszy Ryżowy

#19  Wysłany: 2011-10-05, 07:16   

To byla calkiem zacna firma. Troche niejasny jest dla mnie jej zwiazek z marka: "Titus and Solvil" czy jakos tak, nie wiem, czy to ta sama firma, czy cos innego. Robili calkiem fajne chronografy typu chronographe suisse. Aha, i wypuscili tez calkiem sporo kamertonow na werku od ETA - obecnie sa one glownie uzywane jako dawcy narzadow do zegarkow drozszych firm (np. Omega, czy IWC), gdzie takie same mechanizmy "oddaly ducha".

Svedos
Dobry Mod

#20  Wysłany: 2011-10-05, 07:20   

zbyszke napisał/a:
To byla calkiem zacna firma. Troche niejasny jest dla mnie jej zwiazek z marka: "Titus and Solvil"

to jest pełna nazwa firmy Titus

Tutaj historia

http://en.wikipedia.org/wiki/Solvil_et_Titus

Blaz
[Usunięty]

#21  Wysłany: 2011-10-05, 07:31   

Maxio napisał/a:
...ja chyba jednak zacznę kasować posty :twisted:

A ja dawać ostrzeżenia za notoryczne zamieszczanie tematów w nieodpowiednich działach. :twisted:

ALAMO
Pijak i Złodziej

#22  Wysłany: 2011-10-05, 07:35   

Solvil et Titus.
To jest ta sama firma, założona w 1887 przez Paula Ditisheima, którego możesz też znaleźć w Vulcainie.
Firma wysoce nie wypadająca sroce spod ogona ;-) - na przełomie XIX.XX wieku specjalizowali sie w chronometrach, zdobyli trochę nagród, mówi się że ptodukowali najlepsze chronometry w tamtych czasach. Przed wojną Ditisheim sprzedał (lub podobno darował) wszystko Paulovi Vogelowi, zresztą bardzo dobrze ustawionemu w biznesie czlonkowi klanu Eberhardtów (zona miała przyjemność się wywodzić ;-) ). Vogel dobrze "czuje bluesa", i w 1963 zakłada Société des Garde-Temps S.A, w ramach której działa SeT oraz budżetowa linia, co pozwala im nawet nieźle przetrwać kwarcową wojnę. Później za pieniądze z SeT kupił Walthama i licencje od Eligna, to byly największe szwajcarskie inwestycje zagraniczne w historii.
Potem zaczęlo byc jeszcze zabawniej z naszego punktu widzenia, bo jego syn został wysłany do Hong Kongu żeby tam rozwijać rodzinny interes. Co syna chyba znudziło, mimo że mu calkiem dobrze szło. Po powrocie, sprzedał część europejską Ebelowi, a azjatycką - Josephowi Wong. Marka działa do dzisiaj, z siedzibą w Hong Kongu, i dywizjami w Chinach, Singapurze, Tajlandii, Malezji, na Tajwanie. Pewnie ta część miłośników, która lubi się obrażać na rzeczywistość, nie cierpi ich serdecznie od konca lat '70 ;-)
Idla porządku, strona firmowa :
http://www.solvil-et-titus.com/hk/en/#/0/
Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2011-10-05, 07:37, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu