Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#1 Wysłany: 2011-09-13, 10:33 Wyciąganie koronki
Panowie w jakim ustawieniu najlepiej wyciągnąć koronkę z wałkiem. Czy w pozycji do nakręcania, czy w pozycji do ustawiania godziny, bo coś mi się ubzdurało, że w pozycji do ustawiania godziny lepiej?
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#3 Wysłany: 2011-09-13, 10:43
To zależy od werku, teoretycznie powinno się wyciągać wałek przy odciągniętej koronce, ale np w mołni może w takim położeniu "spaść" wodzik z beczki przy ponownym jego wkładaniu.
Pomógł: 2 razy Wiek: 48 Dołączył: 02 Maj 2010 Posty: 2913 Skąd: Gdańsk
#4 Wysłany: 2011-09-13, 11:48
Svedos napisał/a:
To zależy od werku, teoretycznie powinno się wyciągać wałek przy odciągniętej koronce, ale np w mołni może w takim położeniu "spaść" wodzik z beczki przy ponownym jego wkładaniu.
No to jednak dobrze mi coś tam po głowie chodziło Na szczęście to nie molnia tylko 26 kamieniowa sława. Chociaż podobno ten mechanizm też nie lubi wyciągania wałka, tak przynajmniej twierdzi mój majster, który wyciągnął i sp.. zepsuł znaczy się Chociaż mi się to nigdy nie zdarzyło.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Wrz 2010 Posty: 1682 Skąd: Warszawa
#5 Wysłany: 2011-09-13, 21:23
Aronus, zdecydowanie w pozycji nastawu godziny, jest wtedy tak ustawiona beczka że nic nie spadnie i ladnie z "zatrzaśnięciem" wałek się wkłada z powrotem. Jedyne co jest krytyczne to starsze werki lub ruhle ze śrubka zamiast tiredu tłoczkowego, co pół obrótu delikatnie sprawdzamy czy wałek nie wychodzi bo to krótki gwint i rozbieranie gwarantowane
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#7 Wysłany: 2011-10-01, 21:03
Nie , nie jest uszkodzona, one tak są zbudowane, odciągnij lekko koronkę a wskoczy na swoje miejsce na wałku, teraz możesz nakręcać, wyciągasz i możesz ustawiać wskazówki.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#11 Wysłany: 2011-10-02, 23:18
Kurde,ja już zapomniałem że przy wyciąganiu klucza się go odciąga w pozycje nastaw,bo od pewnego momentu przestałem zwracać już na to uwagę.W kilku automatach wyjełem klucz w pozycji szybkiej zmiany daty, a i się zdarzyło parę razy wyjąc klucz razem z kopertą np z divera.Przy wprawie,lepiej klucz wyjmować w pozycji naciąg dlatego iż po zdjęciu tarczy często zapomina się o luźnej półbeczce która to w momencie obrócenia mechanizmu ze zdjętą tarczą dostaje nóżek i znika gdzieś w czeluściach domowego terytorium.